ნამცხვარი "დღე და ღამე" - მარიკა დარჩიას მოგონებების გემო
ნამცხვარი "დღე და ღამე" - მარიკა დარჩიას მოგონებების გემო
ძალიან ახლგაზრდა ვიყავი, როდესც დამოუკიდებელი (თითქმის) ცხოვრება დავიწყე. დამოუკიდებელი ნამდვილად დამოუკიდებლობას სულაც არ ნიშნავდა, ჩვენი ქვეყანასავით ვიყავი... ვცხოვრობდი, სახლში დიდების გარეშე, ფუფუნება იყო იმ დროს ეს... ცხოვრებისთვის საჭირო რაც იყო, თითქმის არ გვეხებოდა.

საკვები, დახმარება, მომარაგება, ბავშვების ბებიებთან დატოვება... მაგრამ... და რა თქმა უნდა ამის საფასურად ჭკუის სწავლება და კონტროლი იყო... იყო ყველაფერი, იყო, მაგრამ ჩვენთვის ვცხოვრობდით... არც გადიები არსე-ბობდნენ და არც მომსვლელი დამხმარე ქალები... როდესაც გინდა დაიძინე, როდესაც უნდათ, მაშინ მოდიან მეგობრები, გაუთავებელი სტუმ-რიანობა და ბევრი საქმე... თან ჯერ იყო და ვსწავლობდი და მერე ვმუშაობდი.... ბევრი რამ იცვლებოდა , მარტო ერთი ფიქრი დარჩა დღესაც უცვლელი...

სამსახურიდან, რომ ვბრუნდები, დაღლილი და გამოფიტული, სულ ვნატრობ - ნეტავ ვინმე იყოს სახლში, კარი გამიღოს, საჭმელი იყოს და ცოტა ამოსუნთქვის საშუალება მქონდეს... ცოტა შემიბრალოს კიდევაც და დამასვენოს... ეს ოცნებად დარჩა, ჩემს დამოუკიდებელ ცხოვრების ფასად... ასე მინდოდა?... ალბათ... მაგრამ ასე არ მიოცნებია... მიოცნებია ისე, როგორც ბავშვობა გავატარე.

კალანდაძის ქუჩა, ბევრი მეზობელი, აივანზე შემოსული აკაციის ტო-ტები და ჩვენი ორი ოთახი... და ამ სივრცეში ვცხოვრობდით დიდებიც და პატარებიც... 3 თაობა, 7 ადამიანი... სად გვეძინა ამდენს დღესაც ვერ ვიგებ, არ მახსოვს არეულობა ან ზედმეტი ნივთები ამ ორ დიდ ოთახში... ისე იყო როგორც წესია... ერთი საძინებელი და ერთი სასადილო... დიდი, მრგვალი მაგიდა, ხავერდის ლამაზი გადასაფარებელი, რომლის ქვეშ ბაბუ ქვითრებს ინახავდა... ნეტავ რატომ? ეტყობა ამ ოთახშიც იშლებოდა ლოგინები... "ლეჟანკებზე" ... მაგრამ ისე მალე ხდებოდა ამის ალაგება და მიმალვა, რომ მე მეხსიერებაში ეს სურათი არ დამრჩა, თუ არ დამიტოვა, ჩემმა კოპწია და ძალიან ესთეტმა ბებიამ... რომელიც ჩემს თოჯინებს, კაბებს უკერევდა, ყოველ კვირას რეც-ხავდა და ახამებდა... ლამაზი უნდა მქონოდა და ასე დამმახსოვრებოდა... თვითონაც
ასეთი იყო. დილიდან ჩაცმული და ამდენი საქმე... ხალათი?... ოი, არა ბატონო... ან როგორ, როდესაც ამდენი ხართ სახლში?... ძნელია ალბათ, ძალიან ძნელი...

მხოლოდ ახლა შემიძლია წარმოვიდგინო, როგორი ტაქტი და გონი სჭირდებოდათ, რომ ამდენი სხვადასხვანაირი ადამიანი ერთად ყოფილიყო... საქმე განაწილებულიყო და ხმა არავის აეწია...

ვფიქობ, ეს უპირველესად უფროსი თაობის დამსახურებაა.. წესებს ის გკარნახობს, მაგრამ ახლგაზრდობასაც რამხელა თმენა სჭირდება. მოკლედ, ეს ადვილი არ არის, მაგრამ რამდენი ხიბლია სხვა... და ამას ყველაზე მეტად ბავშვები გრძნობენ... მათთვის ყველას სცალია, ყველა სხვადასხვანაირად ართობს და ასწავლის...

ჰო, ასეთი იყო ჩვენი სახლი, სავსე, ფუსფუსა... გემრიელი საჭმლის სუნით, ზუსტად დაწერილი წესებით, ბაბუს აბანოს პატარა ჩემოდნით, ბუბას თეთრი საყელოები, დედადას წიგნები თეატრზე, ძია ვახოს სავარჯიშო, აივანზე დაკიდებული რგოლები... მე და ზაზას თამაშები და გაუთავებელი კინკლაობა... მაგრამ ეს ისეთი კარგი იყო, რომ ჩვენ სულ არ გვადარდებდა სივიწროვე და ბევრი ხალხი... ჩვენ ბედნიერები ვიყავით, ყველა ახლოს
გვყავდა...
ტკბილი გემო ჰქონდა ამ დიდ ერთობას... ბუბა განჯინაში ინახავდა "ბურჟუიკაში" გამომცხვარ გემრიელ კექს, რომელსაც "დღე და ღამეს" ეძახდა... აქ მურაბებიც იყო და სხვა ტკბილეული... გასაღებსის მფლობელიც ბუბა იყო. ის იყო მთავარი განმანაწილებელი... ჩვენ კი გვეგონა, მარტო ჩვენთვის იღებოდა ეს კარი და ეს სურნელიც მარტო ჩვენ გვეკუთვნოდა, რადგან მაშინ დღეც და ღამეც ერთნაირად კარგი იყო. იხილეთ ნამცხვრის "დღე და ღამე" რეცეპტი

კომენტარები (3)
tata
ძალიან ელეგანტური და განათლებული ქალია ქ.მარიკა,მისი სტუდენტი ვიყავი და ყოველთვის მომწონდა.
მზიკო 56.
მომეწონა,თბილი წერილია,გამახსენდა მეც ბევრი რამ კარგი,ასე იყო წინათ ეხლა არ ვიცი როგორ შეიცვალა ხალხის ცნობიერება.
შეცდომაა
ეს არ არის დღე და ღამე.ეს არის ზებრა ან მოზაიკა.დღე და ღამე შედგება 2 ცალკე ბისკვიტისგან.ერთი შავი და მეორ ყვითელი ფერისაა და უკეთდება შუაში კრემი
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
დახვეწილი დესერტი თეთრი ღვინისა და ბანანისგან - ჟელე ღვინის ნაზი არომატით
15:56 / 24-08-2016
ამ დესერტს თავისუფლად შეუძლია ჩაანაცვლოს ნებისმიერი ალკოჰოლური სასმელი თქვენს სუფრაზე! უბრალოდ, ვალდებული ხართ, მოსინჯოთ მისი მომზადება.
როგორ შევინახოთ სანთლის მეშვეობით საზამთრო ცოცხლად ახალ წლამდე
17:54 / 23-08-2016
ალბათ, ცოტა ადამიანი თუ მოიძებნება, ვისაც საზამთრო არ უყვარს. ზოგიერთ აღამოსავლურ ქვეყანაში იმდენად უყვართ ეს ხილი, რომ საშობაოდაც ინახავენ.
ბოსტნეულის ასორტის მარინადი არყით, სტერილიზაციის გარეშე
16:58 / 22-08-2016
ინგრედიენტები მოცემულია 3-ლიტრიანი ქილისთვის.
როგორ გავუხანგრძლივოთ ხილსა და ბოსტნეულის სიცოცხლე 14 რჩევა სპეციალისტისგან
15:55 / 20-08-2016
მწიფე პომიდორი, არომატული ატამი და ტკბილი ბანანი დახლზე მუდამ მიმზიდველად გამოიყურება, მაგრამ სახლში, რატომღაც მალევე კარგავს მიმზიდველობას, გემოს, არომატს...
ნამდვილი უკრაინული ბორშჩი საიდუმლო სანელებლით!
15:23 / 10-08-2016
ბორშჩის მომზადება შეგიძლიათ როგორც ღორის ნეკნებით, რბილი ხორცით, ასევე ბარკლებით. მთავარია, ბულიონი იყოს ნოყიერი და კარგად გაჯერებული.
როგორ დავაკონსერვოთ სიმინდი – გამოდის ტკბილი, ხრაშუნა და ხასხასა ფერის...
16:05 / 03-08-2016
ბევრი დიასახლისი ერიდება სიმინდის დაკონსერვებას. ხშირად არასწორად დახუფვის შედეგად ქილები ფეთქდება ან ფუჭდება.
ალბათ არასოდეს მოგიმზადებიათ ქათამი ამ რეცეპტით! გარედან ხრაშუნა, გულში კი წვნიანი ნაგეთსები
17:07 / 30-07-2016
მინიმალური ინგრედიენტებით მიიღებთ ნოყიერ და უგემრიელეს კერძს. და კიდევ: ის ფაქტობრივად წამში კეთდება!
ფუნთუშები, რომლებიც ელვის სისწრაფით მზადდება და ასევე სწრაფად იჭმება!
15:57 / 26-07-2016
ეს ფუნთუშები განსაკუთრებით პატარებს მოეწონებათ. როცა შინ, ოჯახის წევრებს ჩაისთვის ან ყავისთვის რაიმე მისაყოლებელი მოგინდებათ, ეს რეცეპტი გამოიყენეთ.
ალუბლისა და ვაშლის კომპოტი ზამთრისთვის
14:24 / 19-07-2016
ალუბლისა და ვაშლისგან უგემრიელესი და ძალიან არომატული კომპოტი გამოდის. მისი მირთმევა შეგიძლიათ როგორც მაშინვე, ასევე შეგიძლიათ მოხუფოთ და შეინახოთ ზამთრის ცივი საღამოებისთვის.
იდეალური კარაქის კრემის მომზადების სუპერმარტივი მეთოდი!
13:50 / 16-07-2016
დესერტებისთვის უამრავი, სხვადასხვა სახეობის კრემის გამოყენაბაა შესაძლებელი, მაგრამ დღეს გასწავლით კლასიკური კარაქის კრემის მომზადების მომზადების ყველაზე მარტივ მეთოდს.
არქივის კალენდარი