„ადრე ამ ცომის მოზელა მთელი რიტუალი იყო“ – ჰაეროვანი ფენოვანი ცომის საიდუმლოებები...
„ადრე ამ ცომის მოზელა მთელი რიტუალი იყო“ – ჰაეროვანი ფენოვანი ცომის საიდუმლოებები...
ჩემს ბავშვობაში, როცა საკონდიტროები ასე ფართო არჩევანს არ გვთავაზობდნენ, ყველა თავმოყვარე დიასახლისი თვითონ უზრუნველყოფდა სადღესასწაულო სუფრას ნამცხვრებით თუ ღვეზელებით. საბედნიეროდ თუ საუბედუროდ, დედაჩემი ძალიან დახელოვნებული გახლდათ ამ საქმეში და არც სათანადო „აღიარება“ აკლდა სანათესაოში. სამაგიეროდ, ნათესავ-ახლობელთა ოჯახურ სუფრებზე ხელცარიელი მისვლის მორალური უფლება, პრაქტიკულად, ჩამორთმეული ჰქონდა. განსაკუთრებით, მის მიერ მომზადებული ფენოვანი ღვეზელი იმსახურებდა დიდ მოწონებას, რომელიც საოცრად ჰაეროვანი ფენოვანი ცომით მზადდებოდა. ამ ცომის მოზელა კი მთელი რიტუალი იყო - ზელა, ბრტყელება, გაყინვა, ისევ ბრტყელება და ა. შ. რეცეპტების გაზიარებასაც ხომ დრო უნდოდა - ყველას სურდა, რეცეპტი ჩაეწერა, ერთი ქალბატონი პირდაპირ სახლში მოგვადგა - რეცეპტით ზუსტად ასეთი არ გამომივიდა და პროცესი მაყურებინეთო...

მას შემდეგ დრო გავიდა და ცხოვრებაც გამარტივდა... ახლა შეგვიძლია, უბრალოდ, სუპერმარკეტს მივაკითხოთ და უკვე მზა ფენოვანი ცომი შევიძინოთ. დედაჩემმა კარგი ფენოვანი ცომის მომზადების რამდენიმე საიდუმლო მასწავლა, ამიტომ მზა პროდუქტის ყიდვისას ყოველთვის კრიტიკული ვარ და ვცდილობ, ისეთი ან მასთან მიახლოებული მაინც შევარჩიო, როგორსაც დედა ამზადებდა... მგონი, მივაგენი კიდეც... მას შემდეგ, რაც „ნიკორას“ სუპერმარკეტს ვეწვიე და “მზარეულის“ მზა ფენოვანი ცომი შევიძინე, მივხვდი, რომ სასურველი შედეგის მისაღწევად ზედმეტი წვალება და უსასრულოდ ბრტყელება სულაც აღარ იყო საჭირო!..

წინასაახალწლოდ მინდა თქვენც გაგიზიაროთ მარტივი და გემრიელი ფენოვანი ღვეზელის რეცეპტი, რომელიც დედისგან შემომრჩა. მას მეც წარმატებით ვამზადებ, მხოლოდ ერთი სხვაობით: დედა, თავად წვალობდა ცომის მომზადებისას, მე მზას ვყიდულობ! დამერწმუნეთ, ღვეზელი ისეთივე გემრიელი გამოდის და ამას ოჯახის წევრები თუ მეგობრებიც თამამად აღიარებენ... ისინიც კი, ვისაც დედაჩემის ღვეზელის გემო კარგად ახსოვს... ეს განსაკუთრებით მახარებს ხოლმე!..
მაშ ასე:
გავახუროთ ღუმელი 180 გრადუსზე. კვერცხი გავთქვიფოთ, დავამატოთ დაჭრილი წიწაკა, მარილი, პილპილი. დავასხათ ზეთიან ცხელ ტაფაზე და მოვამზადოთ ომლეტი. წვის დროს კვერცხს ხშირად ვურიოთ ხის ან სილიკონის ნიჩბით, რათა ომლეტმა არაერთგვაროვანი სტრუქტურა მიიღოს.
ამის შემდეგ უკვე ჩემ მიერ ნაქებ ფენოვან ცომს ვაბრტყელებ, წარმოიდგინეთ არც ისე ბევრჯერ, დედაჩემისგან განსხვავებით. მოკლედ, გავაბრტყელოთ ცომი (ერთი მიმართულებით, ესეც წარსული გამოცდილებიდან ვიცი) და დავჭრათ ისე, რომ 8 სამკუთხედი მივიღოთ. დავალაგოთ ეს სამკუთხედები ტაფაზე წრიულად, განიერი მხარით შიგნით, ისე, რომ კუთხეები ერთმანეთზე ცოტათი გადადიოდეს. თითოეულ სამკუთხედზე დავადოთ შემწვარი ან უმი ბეკონის ნაჭერი, გავანაწილოთ ომლეტი, ზემოდან მოვაყაროთ ყველი. ცომის ვიწრო მხარე ზემოდან გადმოვაკეცოთ ღვეზელს და გადავუსვათ ათქვეფილი კვერცხი. ვაცხოთ 20-30 წუთი, სანამ ოქროსფერს არ მიიღებს.

დედაჩემს კარგი ფენოვანი ცომი რომ გამოსვლოდა, ყოველთვის უმაღლესი ხარისხის ფქვილს იყენებდა და მომზადების დროს რამდენჯერმე ცრიდა. ამგვარად, ჟანგბადით ამდიდრებდა და ძალიან ჰაეროვანი ცომი გამოსდიოდა. მინდა გითხრათ, რომ „მზარეულის“ ცომიც ძალიან ჰაეროვანია, ამიტომ ამ პროცედურების გავლა მე აღარ მიწევს. მსგავსება იმდენად დიდია, ხშირად მიფიქრია, ამ ცომს დედაჩემის რეცეპტით ხომ არ ამზადებენ-მეთქი... ამასთან, დედა ყოველთვის მარიგებდა, რომ მარილი ფენოვანი ცომის მომზადებისას ძალიან
You must have Flash Player installed in order to see this player.
მნიშვნელოვანი ინგრედიენტი იყო, განსაკუთრებულ გავლენას კი მის ელასტიკურობასა და სიმკვრივეზე ახდენდა. ამიტომ დოზები ზედმიწევნით უნდა დამეცვა. ამ მიმართულებითაც გამიმართლა: მზა ცომი ელასტიკურიცაა და ზომიერად მკვრივიც...

ამ ყველაფრის შემდეგ არჩევანი თქვენზეა... თუ, ჩემგან განსხვავებით, ზარმაცები არ აღმოჩნდებით და ცომის მომზადებას თავად გადაწყვეტთ, დედაჩემის დანაბარები რჩევები აქაც გამოგადგებათ:

1. ცომის მომზადებისას გაყინულ მარგარინს ჯობია, უბრალოდ, ცივი მარგარინი გამოიყენოთ, რომ მერე გაბრტყელება გაგიადვილდეთ. რაც უფრო მაღალია მარგარინის ცხიმიანობა, მით უფრო ჰაეროვანია ცომი.
2. მომზადებული ცომი დაჭერით ძალიან მჭრელი დანით, რომ ნაპირებზე არ აიკროს და ფორმა არ დაკარგოს.

აი, ამდენ წვრილმანს ითვალისწინებდა დედა ადრე და შვილებსაც გვასწავლიდა. ახლა კი ყველაფერი გაცილებით მარტივია...

ბედნიერ ახალ წელს გისურვებთ!









კომენტარები (0)
კომენტარი ჯერ არ გაკეთებულა
ბავშვის ფიზიკური განვითარება
წონა დაბადებისას :
გრ
სიმაღლე დაბადებისას :
სმ
თავის გარშემოწერილობა დაბადებისას :
სმ
თვე
მსგავსი სიახლეები
10:25 / 13-12-2016
სულ ცოტაც და ახალი წელი დადგება. გარშემო უკვე იგრძნობა სადღესასწაულო განწყობა.
11:22 / 01-12-2016
ახლა სწორედ ისეთი ამინდებია, როცა ყველაზე მეტად გინდება მეგობრებთან ერთად მყუდრო და თბილ სახლში, ბუხართან მოკალათდე, წითელი ღვინო გახსნა, გემრიელად წაიხემსო, იმხიარულო და ძველი ამბებიც გაიხსენო.
10:04 / 28-11-2016
1899 წლის 8 აგვისტოს გამომგონებელმა ალბერტ მარშალმა - მინესოტადან, თავისი გამოგონება - მაცივარი დააპატენტა. ამის შემდეგ პროდუქტების შენახვის წესები სამუდამოდ შეიცვალა. დღეს მაცივრის გარეშე წარმოუდგენელია ნებისმიერი სამზარეულო.
10:00 / 14-11-2016
დიეტა - სიტყვა რომელიც ბევრს აშინებს... ჩვენს რეალობაში კვების შეზღუდვის უამრავი მეთოდია. შესაბამისად, დიეტებიც მრავალფეროვანია. თუმცა, არსებობს ერთი საყოველთაოდ დამკვიდრებული მოსაზრება - საღამოს 18:00 საათის შემდეგ ჭამა ასუქებს!!
16:45 / 27-10-2015
თუკი ყოველდღიურად საჭმლის მომზადება და მეგობრებისა და ოჯახის წევრების გაოცება თქვენი ჰობია, მაშინ გირჩევთ, არ გამოტოვოთ "ნიკორასა" და gemrielia.ge-ს კულინარიული კონკურსი, რომელიც გემრიელი საჩუქრებით დაგაჯილდოებთ.
11:43 / 12-10-2015
ფასდაკლება - SALE - % - ეს ის "ჯადოსნური" წარწერებია, რომლებიც გვინდა თუ არ გვინდა, მაღაზიებში გვიტყუებენ და ხშირად ამ ჯადოსნული წარწერის გამოჩენას სასურველი მაღაზიის ვიტრინაზე, მთელი წელი ველით.
11:36 / 30-07-2015
ყველაფერი თანაკურსელებთან ერთად ჰარვარდში შექმნილი სოციალური ქსელით დაიწყო. ვიწრო კომუნიკაციამ ფართო მასშტაბები შეიძინა და მარკ ცუკერბერგის მიერ დაფუძნებული "ფეისბუქი" ახლა ჩვენი ცხოვრების განუყოფელი ნაწილია.
12:03 / 20-07-2015
სანამ შვებულებაში გასვლის დრო მოვა, ქალაქში გაჩერება სულ უფრო გვიჭირს... განსაკუთრებით, უიკენდებზე.
11:17 / 16-04-2015
ნედლად შებოლილი ძეხვეული, მისი დამზადების უნიკალური და მრავალსაუკუნოვანი ტექნოლოგიიდან გამომდინარე, დელიკატესად მიიჩნევა და მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის სუფრაზე ტრადიციულად გამორჩეული ადგილი უკავია.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
იცოდით მოხარშული ბანანი რა სასწაულს ახდენს?
19:29 / 14-01-2017
ბანანის მთავარი შემადგენელი კომპონენტებია კალიუმი, მაგნიუმი და ფოსფორი.
მაიონეზი თეთრი ლობიოსგან: ყველაზე მოულოდნელი რეცეპტი, რაც კი აქამდე გიცდიათ!
12:23 / 11-01-2017
ვინ იფიქრებდა, რომ უბრალო, იაფი პროდუქტებისგან უგემრიელესი მაიონეზის მომზადებაა შესაძლებელი! მას არ სჭირდება კვერცხი, ამიტომაც გამოდის სამარხვო.მსუბუქი, ჰაეროვანი და დაბალკალორიულია...
ლიმონის ფუმფულა კექსი სიმინდის ფქვილით
14:56 / 10-01-2017
რჩევა: ამ ნამცხვრისთვის სასურველია გამოვიყენოთ წმინდად დაფქული სიმინდის ფქვილი, მჭადისთვის განკუთვნილი ფქვილი არ არის მიზანშეწონილი. ამ ტიპის ფქვილს სუპერმარკეტებში ვიყიდით.
ნუ იყიდი ხაჭოს, თუ ის შეიცავს ამას! სამწუხარო სიმართლე საყვარელ პროდუქტზე
14:28 / 10-01-2017
ნატურალური ხაჭო სასარგებლო პროდუქტია,  მთავარია, იცოდეთ მისი ცხიმიანობა.
დროა, გადაყაროთ სალათები - საახალწლო კერძების შენახვის ვადები
12:54 / 03-01-2017
მიუხედავად იმისა, რომ დიასახლისები ირწმუნებიან, ოჯახს ერთი კვირის განმავლობაში ერთ ქვაბ "ოლივიეს" ვამყოფინებთო, ჩავხედოთ სიმართლეს თვალებში - ეს ჯანმრთელობისთვის საზიანოა.
10 დეტოქს-პროდუქტი, რომელიც დღესასწაულებზე გიხსნით
12:48 / 03-01-2017
წვეულებები, კორპორატივები, საახალწლო სუფრები... მოამარაგეთ ორგანიზმი ამ პროდუქტებით, ღვიძლსა და თირკმელებზე დატვირთვის შესამსუბუქებლად!
როგორ მივუსადაგოთ კერძები ღვინოს? რეკომენდაციები საახალწლო სუფრისთვის
13:29 / 30-12-2016
კარგი ღვინო, გემრიელ კერძებთან და კარგ კომპანიასთან ერთად, ყველაზე სასიამოვნო მოგონებებს დაგიტოვებთ.
არომატული გლინტვეინის გარეშე ზამთარი წარმოუდგენელია - 5 საიდუმლო იდეალური გემოს მისაღებად
11:28 / 28-12-2016
ცხელი გლინტვეინი ერთ-ერთია იმ მიზეზთაგან, რომლის გამოც ზამთარი მიყვარს.
"საშობაო ნაძვის ხე" ფენოვანი ცომისა და შოკოლადისგან - გააოცეთ ახლობლები!
15:25 / 23-12-2016
ახალი წელი ახლოვდება და სადღესასწაულო სუფრისთვის ორიგინალური და გემრიელი რეცეპტების შეგროვებას ვაგრძელებთ. ამ გემრიელი ნაძვის ხის მოსამზადებლად მხოლოდ და მხოლოდ 4 ინგრედიენტი და სულ ცოტა დრო დაგჭირდებათ.
რა დაგვიჯდება საახალწლო სუფრა და როგორ მოვაწონოთ თავი „ცეცხლოვან მამალს“?
10:00 / 20-12-2016
ახლოვდება ყველასათვის საყვარელი დღესასწაული - ახალი წელი. ამ ჯადოსნურ ღამეს, როდესაც ერთი წელი მეორეს ცვლის, ბევრ ადამიანს უჩნდება ახალი იმედები და სურვილები.
გამოკითხვა
რომელ მომსახურებას იყენებთ ყველაზე ხშირად ფასდაკლების საიტებზე?
არქივის კალენდარი
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
262728293031 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31