„ადრე ამ ცომის მოზელა მთელი რიტუალი იყო“ – ჰაეროვანი ფენოვანი ცომის საიდუმლოებები...
„ადრე ამ ცომის მოზელა მთელი რიტუალი იყო“ – ჰაეროვანი ფენოვანი ცომის საიდუმლოებები...
ჩემს ბავშვობაში, როცა საკონდიტროები ასე ფართო არჩევანს არ გვთავაზობდნენ, ყველა თავმოყვარე დიასახლისი თვითონ უზრუნველყოფდა სადღესასწაულო სუფრას ნამცხვრებით თუ ღვეზელებით. საბედნიეროდ თუ საუბედუროდ, დედაჩემი ძალიან დახელოვნებული გახლდათ ამ საქმეში და არც სათანადო „აღიარება“ აკლდა სანათესაოში. სამაგიეროდ, ნათესავ-ახლობელთა ოჯახურ სუფრებზე ხელცარიელი მისვლის მორალური უფლება, პრაქტიკულად, ჩამორთმეული ჰქონდა. განსაკუთრებით, მის მიერ მომზადებული ფენოვანი ღვეზელი იმსახურებდა დიდ მოწონებას, რომელიც საოცრად ჰაეროვანი ფენოვანი ცომით მზადდებოდა. ამ ცომის მოზელა კი მთელი რიტუალი იყო - ზელა, ბრტყელება, გაყინვა, ისევ ბრტყელება და ა. შ. რეცეპტების გაზიარებასაც ხომ დრო უნდოდა - ყველას სურდა, რეცეპტი ჩაეწერა, ერთი ქალბატონი პირდაპირ სახლში მოგვადგა - რეცეპტით ზუსტად ასეთი არ გამომივიდა და პროცესი მაყურებინეთო...

მას შემდეგ დრო გავიდა და ცხოვრებაც გამარტივდა... ახლა შეგვიძლია, უბრალოდ, სუპერმარკეტს მივაკითხოთ და უკვე მზა ფენოვანი ცომი შევიძინოთ. დედაჩემმა კარგი ფენოვანი ცომის მომზადების რამდენიმე საიდუმლო მასწავლა, ამიტომ მზა პროდუქტის ყიდვისას ყოველთვის კრიტიკული ვარ და ვცდილობ, ისეთი ან მასთან მიახლოებული მაინც შევარჩიო, როგორსაც დედა ამზადებდა... მგონი, მივაგენი კიდეც... მას შემდეგ, რაც „ნიკორას“ სუპერმარკეტს ვეწვიე და “მზარეულის“ მზა ფენოვანი ცომი შევიძინე, მივხვდი, რომ სასურველი შედეგის მისაღწევად ზედმეტი წვალება და უსასრულოდ ბრტყელება სულაც აღარ იყო საჭირო!..

წინასაახალწლოდ მინდა თქვენც გაგიზიაროთ მარტივი და გემრიელი ფენოვანი ღვეზელის რეცეპტი, რომელიც დედისგან შემომრჩა. მას მეც წარმატებით ვამზადებ, მხოლოდ ერთი სხვაობით: დედა, თავად წვალობდა ცომის მომზადებისას, მე მზას ვყიდულობ! დამერწმუნეთ, ღვეზელი ისეთივე გემრიელი გამოდის და ამას ოჯახის წევრები თუ მეგობრებიც თამამად აღიარებენ... ისინიც კი, ვისაც დედაჩემის ღვეზელის გემო კარგად ახსოვს... ეს განსაკუთრებით მახარებს ხოლმე!..
მაშ ასე:
გავახუროთ ღუმელი 180 გრადუსზე. კვერცხი გავთქვიფოთ, დავამატოთ დაჭრილი წიწაკა, მარილი, პილპილი. დავასხათ ზეთიან ცხელ ტაფაზე და მოვამზადოთ ომლეტი. წვის დროს კვერცხს ხშირად ვურიოთ ხის ან სილიკონის ნიჩბით, რათა ომლეტმა არაერთგვაროვანი სტრუქტურა მიიღოს.
ამის შემდეგ უკვე ჩემ მიერ ნაქებ ფენოვან ცომს ვაბრტყელებ, წარმოიდგინეთ არც ისე ბევრჯერ, დედაჩემისგან განსხვავებით. მოკლედ, გავაბრტყელოთ ცომი (ერთი მიმართულებით, ესეც წარსული გამოცდილებიდან ვიცი) და დავჭრათ ისე, რომ 8 სამკუთხედი მივიღოთ. დავალაგოთ ეს სამკუთხედები ტაფაზე წრიულად, განიერი მხარით შიგნით, ისე, რომ კუთხეები ერთმანეთზე ცოტათი გადადიოდეს. თითოეულ სამკუთხედზე დავადოთ შემწვარი ან უმი ბეკონის ნაჭერი, გავანაწილოთ ომლეტი, ზემოდან მოვაყაროთ ყველი. ცომის ვიწრო მხარე ზემოდან გადმოვაკეცოთ ღვეზელს და გადავუსვათ ათქვეფილი კვერცხი. ვაცხოთ 20-30 წუთი, სანამ ოქროსფერს არ მიიღებს.

დედაჩემს კარგი ფენოვანი ცომი რომ გამოსვლოდა, ყოველთვის უმაღლესი ხარისხის ფქვილს იყენებდა და მომზადების დროს რამდენჯერმე ცრიდა. ამგვარად, ჟანგბადით ამდიდრებდა და ძალიან ჰაეროვანი ცომი გამოსდიოდა. მინდა გითხრათ, რომ „მზარეულის“ ცომიც ძალიან ჰაეროვანია, ამიტომ ამ პროცედურების გავლა მე აღარ მიწევს. მსგავსება იმდენად დიდია, ხშირად მიფიქრია, ამ ცომს დედაჩემის რეცეპტით ხომ არ ამზადებენ-მეთქი... ამასთან, დედა ყოველთვის მარიგებდა, რომ მარილი ფენოვანი ცომის მომზადებისას ძალიან
You must have Flash Player installed in order to see this player.
მნიშვნელოვანი ინგრედიენტი იყო, განსაკუთრებულ გავლენას კი მის ელასტიკურობასა და სიმკვრივეზე ახდენდა. ამიტომ დოზები ზედმიწევნით უნდა დამეცვა. ამ მიმართულებითაც გამიმართლა: მზა ცომი ელასტიკურიცაა და ზომიერად მკვრივიც...

ამ ყველაფრის შემდეგ არჩევანი თქვენზეა... თუ, ჩემგან განსხვავებით, ზარმაცები არ აღმოჩნდებით და ცომის მომზადებას თავად გადაწყვეტთ, დედაჩემის დანაბარები რჩევები აქაც გამოგადგებათ:

1. ცომის მომზადებისას გაყინულ მარგარინს ჯობია, უბრალოდ, ცივი მარგარინი გამოიყენოთ, რომ მერე გაბრტყელება გაგიადვილდეთ. რაც უფრო მაღალია მარგარინის ცხიმიანობა, მით უფრო ჰაეროვანია ცომი.
2. მომზადებული ცომი დაჭერით ძალიან მჭრელი დანით, რომ ნაპირებზე არ აიკროს და ფორმა არ დაკარგოს.

აი, ამდენ წვრილმანს ითვალისწინებდა დედა ადრე და შვილებსაც გვასწავლიდა. ახლა კი ყველაფერი გაცილებით მარტივია...

ბედნიერ ახალ წელს გისურვებთ!









კომენტარები (0)
კომენტარი ჯერ არ გაკეთებულა
ბავშვის ფიზიკური განვითარება
წონა დაბადებისას :
გრ
სიმაღლე დაბადებისას :
სმ
თავის გარშემოწერილობა დაბადებისას :
სმ
თვე
მსგავსი სიახლეები
10:50 / 19-04-2017
სტატისტიკური კვლევა რომ ჩავატაროთ, ალბათ, ყველაზე მეტი სტუმარი ჩემს თანამშრომელს, ორმოცდარაღაცა წლის ნატოს მისდის სახლში, რომელიც სამსახურში თავისი განუმეორებელი კერძებითაა განთქმული.
10:25 / 13-12-2016
სულ ცოტაც და ახალი წელი დადგება. გარშემო უკვე იგრძნობა სადღესასწაულო განწყობა.
11:22 / 01-12-2016
ახლა სწორედ ისეთი ამინდებია, როცა ყველაზე მეტად გინდება მეგობრებთან ერთად მყუდრო და თბილ სახლში, ბუხართან მოკალათდე, წითელი ღვინო გახსნა, გემრიელად წაიხემსო, იმხიარულო და ძველი ამბებიც გაიხსენო.
10:04 / 28-11-2016
1899 წლის 8 აგვისტოს გამომგონებელმა ალბერტ მარშალმა - მინესოტადან, თავისი გამოგონება - მაცივარი დააპატენტა. ამის შემდეგ პროდუქტების შენახვის წესები სამუდამოდ შეიცვალა. დღეს მაცივრის გარეშე წარმოუდგენელია ნებისმიერი სამზარეულო.
10:00 / 14-11-2016
დიეტა - სიტყვა რომელიც ბევრს აშინებს... ჩვენს რეალობაში კვების შეზღუდვის უამრავი მეთოდია. შესაბამისად, დიეტებიც მრავალფეროვანია. თუმცა, არსებობს ერთი საყოველთაოდ დამკვიდრებული მოსაზრება - საღამოს 18:00 საათის შემდეგ ჭამა ასუქებს!!
16:45 / 27-10-2015
თუკი ყოველდღიურად საჭმლის მომზადება და მეგობრებისა და ოჯახის წევრების გაოცება თქვენი ჰობია, მაშინ გირჩევთ, არ გამოტოვოთ "ნიკორასა" და gemrielia.ge-ს კულინარიული კონკურსი, რომელიც გემრიელი საჩუქრებით დაგაჯილდოებთ.
11:43 / 12-10-2015
ფასდაკლება - SALE - % - ეს ის "ჯადოსნური" წარწერებია, რომლებიც გვინდა თუ არ გვინდა, მაღაზიებში გვიტყუებენ და ხშირად ამ ჯადოსნული წარწერის გამოჩენას სასურველი მაღაზიის ვიტრინაზე, მთელი წელი ველით.
11:36 / 30-07-2015
ყველაფერი თანაკურსელებთან ერთად ჰარვარდში შექმნილი სოციალური ქსელით დაიწყო. ვიწრო კომუნიკაციამ ფართო მასშტაბები შეიძინა და მარკ ცუკერბერგის მიერ დაფუძნებული "ფეისბუქი" ახლა ჩვენი ცხოვრების განუყოფელი ნაწილია.
12:03 / 20-07-2015
სანამ შვებულებაში გასვლის დრო მოვა, ქალაქში გაჩერება სულ უფრო გვიჭირს... განსაკუთრებით, უიკენდებზე.
11:17 / 16-04-2015
ნედლად შებოლილი ძეხვეული, მისი დამზადების უნიკალური და მრავალსაუკუნოვანი ტექნოლოგიიდან გამომდინარე, დელიკატესად მიიჩნევა და მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის სუფრაზე ტრადიციულად გამორჩეული ადგილი უკავია.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
20 შემთხვევა, როცა ძმარი შეუცვლელია
14:55 / 27-04-2017
ძმარი ყველა ოჯახში მოიძებნება, მისი გამოყენების უჩვეულო წესებს კი ჩვენ გასწავლით.
როგორ მოვამზადოთ უგემრიელესი ჩახოხბილი უძველესი, ტრადიციული რეცეპტით
15:14 / 20-04-2017
ჩახოხბილი უძველესი ქართული კერძია. მისი სახელწოდება ხოხობს უკავშირდება და ჩაშუშულ ხოხობს აღნიშნავს.
როგორ და რა რაოდენობის კვერცხი და პასკა უნდა ჭამოთ - ექიმი-ენდოკრინოლოგის რჩევა
13:01 / 15-04-2017
ქრისტიანები აღდგომას კვერცხითა და პასკით ეგებებიან. პასკას სააღდგომოდ საგანგებოდ აცხობენ და იესო ქრისტეს აღდგომის რწმენის ნიშნად მიირთმევენ, რადგანაც იგი იმ მთის სიმბოლოა, რომელზეც ჯვარს აცვეს ქრისტე. ის ასევე აღდგომის სიხარულისა და ქრისტიანთა ერთობის სიმბოლოცაა.
ყველაზე ორიგინალური იდეა სააღდგომოდ - გაახვიეთ კვერცხი ფერად ქსოვილში და ნახეთ შედეგი! (+ვიდეო)
12:10 / 10-04-2017
აღდგომა რამდენიმე დღეშია და ტრადიციისამებრ, ხვალ, წითელ პარასკევს კვერცხი უნდა შევღებოთ. რა თქმა უნდა, ჩვენს სააღდგომო სუფრაზე კვერცხი, ძირითადად, წითელი იქნება, თუმცა მის გასამრავალფეროვნებლად ეს იდეა გამოგადგებათ.
როგორ შევღებოთ კვერცხები ხახვის ფურცლებით
11:49 / 05-04-2017
საქართველოში სააღდგომოდ ენდრო ყველგან იყიდება და კვერცხების შეღებვა პრობლემას არ წარმოადგენს, მაგრამ უამრავ ჩვენს თანამემამულეს საზღვარგარეთ ენდროს შოვნა უჭირს.
9 დაუჯერებელი მიზეზი, რომ ყოველდღე ძილის წინ ნიახური უნდა მიირთვათ
15:05 / 03-04-2017
სპეციალისტების რჩევით, უნდა მიირთვათ ნიახურის ღეროები, რადგან ყველაზე მეტი სასარგებლო ნივთიერება სწორედ მასშია.
მნიშვნელოვანი ინფორმაცია: რომელი პროდუქტი რა დროს უნდა მივირთვათ (+ ინფოგრაფიკა)
14:37 / 03-04-2017
მიუხედავად იმისა, რომ ეს პროდუქტები სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის, მათი სხვადასხვა დროს მიღება შესაძლოა ჯანმრთელობაზე უარყოფითად აისახოს.
დაავადებების 66 % იკურნება საკვებით! აი, რა უნდა იყიდოთ
13:02 / 01-04-2017
ბულგარელი გენეტიკოსი, პროფესორი ქრისტო მემერსკი 63 ქვეყნის 200 უნივერსიტეტში კიხულობს ლექციებს მისი აზრით, სიბერე ეს დაავადებაა.
ყავის სარგებლობა და არომატი რამდენიმეჯერ გაიზრდება, თუკი მას ამ საიდუმლო ინგრედიენტს დაუმატებთ!
12:18 / 28-03-2017
თუკი ყავა გიყვართ და მის გარეშე დღეს ვერ იწყებთ, თქვენთვის სასიხარულო სიახლე გვაქვს. მრავალრიცხოვანი კვლევის შედეგად ნაპოვნია იდეალური ინგრედიენტი, რომელიც ამ მატონიზირებელ სასმელს კიდევ უფრო სასარგებლოსა და გემრიელს ხდის.
"საქართველოს კულინარიული ატლასი"
10:33 / 27-03-2017
კულტურათა გზაჯვარედინზე თავმოყრილი ყველა გემო, ტრადიცია და უამრავი რეცეპტი ერთ წიგნში
გამოკითხვა
რომელ მომსახურებას იყენებთ ყველაზე ხშირად ფასდაკლების საიტებზე?
არქივის კალენდარი