როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში
You must have Flash Player installed in order to see this player.
ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (4)
თამო
ალბათ ციხეში
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
6 შეცდომა ჩაქაფულის მომზადებისას - რაში ცდებიან დიასახლისები
11:24 / 29-04-2016
ჩაქაფული აღდგომის დღესასწაულისთვის ერთ-ერთი ტრადიციული კერძია. მის მომზადებას დიდი ფილოსოფია არ სჭირდება და რეცეპტიც ყველასთვის ხელმისაწვდომია.
პასქა ქიშმიშით და ცუკატებით - გამოცდილი რეცეპტი
14:25 / 22-04-2016
აღდგომა წარმოუდგენელია სააღდგომო პასქის გარეშე. გთავაზობთ პასქის გემრიელ და გამოცდილ რეცეპტს. მისი მომზადებისას ქიშმიშთან ერთად გამოიყენება ნებისმიერი ჩირი და ცუკატები. შეგვიძლია ასევე მოვრთოთ სხვადასხვა სახის მინანქრით.
ყველამ, ვისაც მაკარონი უყვარს, ეს ხრიკი უნდა იცოდეს! რადგან იგი თითქმის არავინ იცის
14:38 / 21-04-2016
არასწორი მომზადებით ისეთი მარტივი კერძის გაფუჭებაც კი შეიძლება, როგორიც მაკარონია. შესანიშნავი გემოს მისაღწევად მხოლოდ რამდენიმე მნიშვნელოვანი დეტალის ცოდნაა საჭირო.
მარტივი ტირამისუ. საყვარელი დესერტი ხელმისაწვდომი ინგრედიენტებისგან
12:41 / 21-04-2016
ტირამისუ – დესერტია, რომელიც ყველაზე მეტად ამაღლებს განწყობას ნაღების კრემის საოცრად ნაზი არომატით.
ჩაშუშული კომბოსტოს უნიკალური რეცეპტი – პოპულარული კერძი ერთი პატარა საიდუმლოთი
14:15 / 20-04-2016
თუ ამ ყველასათვის ნაცნობ კერძს რამდენიმე კომპონენტს დაუმატებთ, უგემრიელეს და ძალიან ნოყიერ სადილს მიიღებთ... აუცილებლად სცადეთ ეს რეცეპტი, ოჯახის ყველა წევრს მოეწონება.
როგორ მოვამზადოთ განსაკუთრებული სააღდგომო პასკა - აუცილებლად გასათვალისწინებელი რჩევები გამოცდილი კონდიტერისგან
14:31 / 18-04-2016
აღდგომის ბრწყინვალე დღესასწაულის მოახლოებასთან ერთად, ოჯახებში სადღესასწაულო მზადება, სამზარეულოებში კი, ტრადიციული ფუსფუსი იწყება.
შეღებილი კვერცხები რომ დიდი ხნით შეინახოთ - მარტივი ხერხი
11:28 / 18-04-2016
მალე აღდგომის დღესასწაული დადგება, შეღებილი კვერცხები სამზარეულოს "დაიპყრობს".
მოცხარის ღვეზელი ბებიის რეცეპტით!
15:41 / 16-04-2016
ტკბილი ფხვიერი ცომი და ოდნავ მომჟაო კრენკრის გულსართი – საოცრად გემრიელი შეხამება გამოდის.
ასე დამარინადებული კიტრი ჯერ არ გაგისინჯავთ – არადა, სულ მარტივად მზადდება!
17:29 / 14-04-2016
ეს ჩინური წესით შენელებული კიტრია, რომელიც საოცრად უხდება ხორციან კერძებს და თევზეულს... აუცილებლად სცადეთ, მით უმეტეს, რომ მარტივად მოსამზადებელია...
12 პროდუქტი, რომელიც სახეხზე უნდა გაიხეხოს, ამის შესახებ ცოტამ თუ იცის
15:21 / 12-04-2016
ყველაზე ხშირად რას ხეხავთ სახეხზე, სტაფილოს და ყველს? აღმოჩნდა, რომ სახეხს უფრო ფართო გამოყენება აქვს, აი, კიდევ რისი გახეხვა შეიძლება...
არქივის კალენდარი
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
252627282930 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31