როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში
ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (4)
თამო
ალბათ ციხეში
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ყველაზე სწრაფი კრემი, რომლისთვისაც მხოლოდ 2 ინგრედიენტი და 10 წუთი დაგჭირდებათ!
14:29 / 29-08-2016
ეს კრემი შეგიძლიათ გამოიყენოთ ეკლერებისთვის ან სხვა დესერტების მოსართავად: საკონდიტრო შპრიცის მეშვეობით თავისუფლად შეძლებთ ნებისმიერი ფორმების გაკეთებას.
ამაზე უკეთესი საზაფხულო სასმელი არ არსებობს – ჟოლოს უალკოჰოლო მოჰიტო!
17:32 / 26-08-2016
ცხელ დღეებში გამაგრილებელ სასმელზე უკეთესი არაფერია...  განსაკუთრებით, მაშინ, თუ ეს სასმელი საოცრად არომატულიც არის. არ გაუშვათ ჟოლოს სეზონი ისე, რომ არ მოამზადოთ ეს უალკოჰოლო მოჰიტო.
დახვეწილი დესერტი თეთრი ღვინისა და ბანანისგან - ჟელე ღვინის ნაზი არომატით
15:56 / 24-08-2016
ამ დესერტს თავისუფლად შეუძლია ჩაანაცვლოს ნებისმიერი ალკოჰოლური სასმელი თქვენს სუფრაზე! უბრალოდ, ვალდებული ხართ, მოსინჯოთ მისი მომზადება.
როგორ შევინახოთ სანთლის მეშვეობით საზამთრო ცოცხლად ახალ წლამდე
17:54 / 23-08-2016
ალბათ, ცოტა ადამიანი თუ მოიძებნება, ვისაც საზამთრო არ უყვარს. ზოგიერთ აღამოსავლურ ქვეყანაში იმდენად უყვართ ეს ხილი, რომ საშობაოდაც ინახავენ.
ბოსტნეულის ასორტის მარინადი არყით, სტერილიზაციის გარეშე
16:58 / 22-08-2016
ინგრედიენტები მოცემულია 3-ლიტრიანი ქილისთვის.
როგორ გავუხანგრძლივოთ ხილსა და ბოსტნეულის სიცოცხლე 14 რჩევა სპეციალისტისგან
15:55 / 20-08-2016
მწიფე პომიდორი, არომატული ატამი და ტკბილი ბანანი დახლზე მუდამ მიმზიდველად გამოიყურება, მაგრამ სახლში, რატომღაც მალევე კარგავს მიმზიდველობას, გემოს, არომატს...
ნამდვილი უკრაინული ბორშჩი საიდუმლო სანელებლით!
15:23 / 10-08-2016
ბორშჩის მომზადება შეგიძლიათ როგორც ღორის ნეკნებით, რბილი ხორცით, ასევე ბარკლებით. მთავარია, ბულიონი იყოს ნოყიერი და კარგად გაჯერებული.
როგორ დავაკონსერვოთ სიმინდი – გამოდის ტკბილი, ხრაშუნა და ხასხასა ფერის...
16:05 / 03-08-2016
ბევრი დიასახლისი ერიდება სიმინდის დაკონსერვებას. ხშირად არასწორად დახუფვის შედეგად ქილები ფეთქდება ან ფუჭდება.
ალბათ არასოდეს მოგიმზადებიათ ქათამი ამ რეცეპტით! გარედან ხრაშუნა, გულში კი წვნიანი ნაგეთსები
17:07 / 30-07-2016
მინიმალური ინგრედიენტებით მიიღებთ ნოყიერ და უგემრიელეს კერძს. და კიდევ: ის ფაქტობრივად წამში კეთდება!
ფუნთუშები, რომლებიც ელვის სისწრაფით მზადდება და ასევე სწრაფად იჭმება!
15:57 / 26-07-2016
ეს ფუნთუშები განსაკუთრებით პატარებს მოეწონებათ. როცა შინ, ოჯახის წევრებს ჩაისთვის ან ყავისთვის რაიმე მისაყოლებელი მოგინდებათ, ეს რეცეპტი გამოიყენეთ.
არქივის კალენდარი
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
293031 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30