როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (3)
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ტესტი - რას ხედავთ ფოტოზე?
16:28 / 25-11-2014
დააკვირდით ფოტოს. რა დაინახეთ პირველად? თუ ყველაფერს ხედავთ, აირჩიეთ ერთ-ერთი ვარიანტი და წაიკითხეთ პასუხი:
მოამზადეთ შოკოლადი სახლში, 10 წუთში!
15:00 / 25-11-2014
შეგიძლიათ დაამატოთ რაიმე ჩირი, თხილი, ნუში...
ყველასთვის საყვარელი ნამცხვარი "ნაპოლეონი"
11:46 / 24-11-2014
ტორტის ზედაპირს და გვერდებს წაუსვით კრემი და მოაყარეთ ზედ დაფხვნილი ფირფიტები
როგორ მოვამზადოთ გედები შუს ცომით (+ ფოტოგალერეა)
16:59 / 22-11-2014
გაციებული მზა ცომი გავჭრათ შუაზე, ზედა ნაწილი კიდევ ორად  და ჩაუდეთ კრემი. შემდეგ მიუმაგრეთ თავები.
როგორ მოვამზადოთ შოკოლადის განაში დესერტებისთვის
13:12 / 21-11-2014
თუ სქელი განაში გსურთ, პირიქით, შოკოლადი და ნაკლები ნაღები გამოიყენეთ
ღორის კუპატი ხახვსა და ღვინოში
16:19 / 20-11-2014
მიირთვით კარტოფილთან ან ბოსტნეულთან ერთად.
ვაშლის ტარტი - სეზონის კლასიკა
13:57 / 18-11-2014
შედგით ღუმელში 180 გრადუსზე, 30-40 წუთით.
ნუგატინი - ჩვენი გოზინაყის "ბიძაშვილი"
15:46 / 17-11-2014
გადაიტანეთ ღუმელში, 200 გრადუსზე 5 წუთის განმავლობაში. გამოიღეთ, გააცივეთ და დაჭერით.
კარაქის კრემი ტორტებისა და ქაფქეიქების მოსართავად
16:54 / 15-11-2014
ასე მომზადებული კრემი გემრიელია და უსაფრთხო
წითელი კომბოსტოს მწნილი
12:02 / 14-11-2014
დადგით სამი დღე ოთახის ტემპერატურაზე. ამ დროის შემდეგ მწნილი მზადაა
არქივის კალენდარი