როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (3)
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ბლინის ტორტი მარწყვით - საოცარი დესერტი!
14:08 / 26-03-2015
ზემოდან გადაუსვით არაჟნის კრემი და მორთეთ მარწყვით. გააჩერეთ მაცივარში 1-2 საათი
იდეალური ბლინების მომზადების 10 საიდუმლო, რომელიც აქამდე არავინ იცოდა
12:19 / 25-03-2015
ბლინები ყველას უყვარს, მაგრამ მათი მომზადება ბევრს არ ეხალისება...
უგემრიელესი შოკოლადის დესერტი 5 წუთში
11:01 / 24-03-2015
მოაფრქვიეთ კაკაო, გააფორმეთ კენკრით და მიირთვით. უხდება ნაყინიც
როგორ მივიღოთ 4 ფორთოხლისგან 9 ლიტრი წვენი
15:09 / 23-03-2015
როგორ მივიღოთ 4 ფორთოხლისგან 9 ლიტრი წვენი? - შეუძლებლად გეჩვენებათ? - მიჰყევით ჩვენს რჩევებს და თავად დარწმუნდებით, რომ შეუძლებელი არაფერია.
ყველაზე სასარგებლო პროდუქტები საუზმისთვის
16:17 / 19-03-2015
იმისათვის, რომ თავი კარგად იგრძნოთ, აუცილებელია, კვების სწორი რეჟიმი დაიცვათ. არავითარ შემთხვევაში არ უნდა თქვათ უარი საუზმეზე, რადგან ის ყველაზე მნიშვნელოვანია რაციონში.
ბერლინური ფუნთუშები, რომლის გემო არასოდეს ავიწყდებათ!
12:23 / 19-03-2015
ფუნთუშები გააგრილეთ ოთახის ტემპერატურამდე, ჩაჭერით მაკრატლით და გულში ჩაუდეთ მოხარშული კრემი ან ჯემი.
კარტოფილი ქოთანში - მარტივად მოსამზადებელი კერძი, რომელიც ყველას მოსწონს
14:03 / 17-03-2015
შეეცადეთ, ძალიან მჭიდროდ არ ჩაალაგოთ კარტოფილის ფენები, რადგან სოუსის დამატების შემდეგ მოცულობაში იმატებს.
ბატიბუტი (პოპკორნი) კარამელის არომატით
15:31 / 16-03-2015
ყველას მოგვიმზადებია შინ პატარას თუ დიდის საყვარელი სასუსნავი ბატიბუტი, თუმცა, ძირითადად, მარილიანი. კარამელიანი პოპკორნიც არანაკლებ გემრიელია და ის საღამოს, ფილმის ყურებისას კარგ "კომპანიონობას" გაგიწევთ.
ფარშირებული წიწაკა ნიგვზიანი სოუსით
14:41 / 13-03-2015
ინგრედიენტები: ტკბილი წიწაკა, წითელი - 4-6 ცალი, მოხარშული ბრინჯი - 4-5 ს, ნიორი - 5 კბილი
ყველაზე წუწურაქი ზოდიაქოს ნიშნები
11:33 / 13-03-2015
თქვენი აზრით, სად გადის ზღვარი ხელმომჭირნეობასა და წუწურაქობას შორის? იცით თუ არა, რომ სიძუნწემ, რომელსაც ესა თუ ის ინდივიდი მარტოოდენ "გონივრულ ეკონომიას" უწოდებს, შესაძლოა, საკმაოდ სერიოზულ ფსიქოლოგიურ პრობლემებამდეც კი მიიყვანოს ადამიანი?
არქივის კალენდარი