როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში
You must have Flash Player installed in order to see this player.
ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (4)
თამო
ალბათ ციხეში
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ყველაზე წვნიანი და ფაფუკი ქათმის კატლეტები ბრინჯის გარნირით
10:09 / 12-02-2016
უცხიმო ქათმის ხორცისა და სხვადასხვა ბოსტნეულის შეხამებით საოცრად ნაზი და წვნიანი კატლეტები გამოდის, ძალიან უხდება ბრინჯის გარნირს.
ამის შემდეგ კექსს მხოლოდ ასე მოამზადებთ! დაგჭირდებათ მხოლოდ 3 ინგრედიენტი
14:03 / 11-02-2016
მარტივ და უგემრიელეს კექსს არ სჭირდება არც ფქვილი და არც შაქარი. შესაბამისად, აბსოლუტურად უვნებელია წონისთვის.
მკითხველის რეცეპტი: ბურვაკის ბარკალი ღია ცეცხლზე
12:16 / 10-02-2016
სოფია მარგველაშვილი ჩვენი ერთგული მკითხველია და ხშირად გვიგზავნის საკუთარი შედევრი კერძების ფოტოებს.
სუპერრეცეპტი შეფ-მზარეულებისგან: ჟელეს ტორტი გამოცხობის გარეშე
15:20 / 08-02-2016
ეს მსუბუქი ტორტი მარტივად მზადდება, არ ცხვება და აქვს ლაიმის საოცარი არომატი. 100 გრ შეიცავს: 247.78 კკალ; 5.74 ცილას; 12.55 ცხიმს; 25.60 ნახშირწყლებს.
შოკოლადის ნამცხვარი ანა კოსტავას რეცეპტით
14:07 / 07-02-2016
სოციალურ ქსელებში უკვე კარგად ცნობილი ანა კოსტავა ხშირად გვანებივრებს საკუთარი შედევრებით. ამჯერად შოკოლადის ნამცხვრის უმარტივეს რეცეპტს გვიზიარებს. კვირა საღამო ზუსტად ის დროა, ჩაისთვის და მეგობრული საღამოსთვის მოამზადოთ ეს არაჩვეულებრივი დესერტი.
რჩევები 98 წლის ბებოსგან: ტოლმა რომ "სამეფო" გამოგივიდეთ
14:52 / 06-02-2016
ტოლმა კავკასიელი ხალხის უსაყვარლესი კერძია და მის წარმოშობაზე მეზობელი სომხეთი და აზერბაიჯანი დღემდე დაობს. ტოლმა უყვართ საქართვლოშიც.
იდეალური კარტოფილის პიურეს მომზადების წესები
16:00 / 04-02-2016
ჩვენ ყველას გვიყვარს და სიამოვნებით ვამზადებთ გარნირად ამ კერძს.
შოკოლადის ტორტი "არაბული ზღაპრები"
14:27 / 03-02-2016
რჩევა: იმისათვის, რომ კრემი ბისკვიტს კარგად გაუჯდეს, მომზადებული ტორტი გააჩერეთ ოთახის ტემპერატურაზე 2 საათის განმავლობაში, შემდეგ კი იმავე დროით შედგით მაცივარში.
სანდოა თუ არა მარკეტებში ნაყიდი ქიშმიში და ჩირი
16:41 / 02-02-2016
ჩირი ერთ-ერთ ყველაზე სასარგებლო ნუგბარად ითვლება და მშობლებიც ცდილობენ, არ მოაკლონ შვილებს.
არქივის კალენდარი
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29