როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (3)
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ქათმის ფილე მდოგვის შესანიშნავ სოუსში
11:01 / 30-07-2014
მზას მოაყარეთ ცოტა დაჭრილი როზმარინი
ნესვის მურაბა
11:43 / 29-07-2014
ვხარშოთ, სანამ მზად არ იქნება. ნესვი და სიროფი უნდა იყოს გამჭვირვალე, ქარვისფერი.
"მოკკა" - ყავის პანა კოტა შოკოლადის სოუსით
15:19 / 28-07-2014
ზემოდან მოასხით შოკოლადის სოუსი და გემრიელად მიირთვით.
ფენოვანი ტორტი კენკრით - მარტივად მოსამზადებელი და ძალიან გემრიელი
12:00 / 22-07-2014
დადეთ ტორტი მაცივარში რამდენიმე საათით, რომ კარგად გაიჟღინთოს კრემით და ხილის არომატით
შინდის მომჟავო საწებელი
14:22 / 19-07-2014
ეს მომჟავო საწებელი იდეალურია ხორცთან, თევზთან, ფრინველთან. განსაკუთრებით უხდება ნანადირევს და ღორის ხორცს.
კარტოფილი სოკოთი და არაჟნით
15:34 / 18-07-2014
კარტოფილს მოაყარეთ მწვანილი, მარილი და პილპილი
კარტოფილის ჩხირები გულში ყველით
10:50 / 17-07-2014
მივირთვათ თბილი რაიმე სოუსით ან არაჟნით
ალუბლის ნამცხვარი ხაჭოს გულით (+ ფოტოგაკვეთილი)
13:48 / 16-07-2014
დაჭრამდე ნამცხვარი ბოლომდე უნდა გავაცივოთ
სოკოს ღვეზელი ფრანგულ სტილში
13:18 / 13-07-2014
ასეთ ღვეზელებს ფრანგები ხშირად აცხობენ და გულში სხვადასხვა ბოსტნეულს უდებენ. ძალიან გემრიელი და ნოყიერია.
არქივის კალენდარი