როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (3)
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
საახალწლო საცივი - გამოცდილი რეცეპტი
16:06 / 20-12-2014
სუფრაზე მიტანის წინ მოასხით გამოწურული ზეთი.
ის, რაც ყველა დიასახლისმა უნდა იცოდეს - პროდუქტების შენახვის წესები და ვადები
14:12 / 18-12-2014
ყველა პროდუქტს თავისი შენახვის წესები აქვს. არის პროდუქტები, რომელთა მაცივარში შენახვა არ არის რეკომენდებული.
რას ვყიდულობთ "ზეთის" სახელწოდებით - ეს ყველა დიასახლისმა უნდა იცოდეს
14:43 / 17-12-2014
მცენარეული ზეთების ეტიკეტებზე უამრავ ლამაზ სიტყვას ამოიკითხავთ. სამწუხაროდ, ამ სიტყვებში რეკლამის მეტი არაფერია.
რა კავშირია ბარბარობასა და ლობიანებს შორის?
11:12 / 17-12-2014
17 დეკემბერს, წმიდა დიდმოწამე ქალწულის, ბარბარეს ხსენების დღეს ლობიანებს აცხობენ. რა კავშირშია ეს ტრადიცია დღესასწაულთან?
3 სახის საოცარი ცომი კეფირით
16:09 / 16-12-2014
ცომი უნდა დაასხათ ტაფაში და დაამატოთ გულსართს
სალათა "საახალწლო სანთლები"
14:00 / 14-12-2014
ცეცხლის ალი წითელი ბულგარული წიწაკაა. ბოლოს სალათა მოვრთოთ ბროწეულის მარცვლებით
კლასიკური ფრანგული კრეპები
14:51 / 13-12-2014
გამოდის დაახლოებით 25 საშუალო ზომის კრეპი.
მადისაღმძვრელად დაბრაწული კარტოფილის კატლეტები
13:34 / 12-12-2014
მზა კატლეტები შეწვით საფანელში და ზეთიან ტაფაზე
სწრაფად მოსამზადებელი ფუნთუშები უცხიმოდ
15:52 / 11-12-2014
ამ შესანიშნავ ფუნთუშებს შეგიძლიათ სხვადასხვა ინგრედიენტი დაამატოთ - ყველი, პროვანსული სუნელები, ქიშმიში, შოკოლადი... შედეგი მაინც შესანიშნავი გამოდის
 26 კულინარიული საიდუმლო, რომელიც სამუდამოდ შეგაყვარებთ სამზარეულოს
14:39 / 11-12-2014
ყველაფერი ბევრად იმაზე მარტივადაა, ვიდრე თქვენ გგონიათ...
არქივის კალენდარი