როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (3)
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
წვნიანი გუფთითა და ტარხუნით
13:50 / 30-10-2014
თუ ხორცი ცხიმიანია, შეგვიძლია ერბო აღარ დავამატოთ.
ყველიანი ღვეზელები - მკითხველის რეცეპტი
12:01 / 29-10-2014
რეცეპტი მოგვაწოდა ჩვენი გვერდის მკითხველმა ანასტასია პანაგიოტიდუ-ბოკუჩავამ
შოკოლადის კრეპები გურმანებისთვის
16:05 / 25-10-2014
გულში ჩაუდეთ შოკოლადის კრემი, ნუთელა, ჯემი ან რაც გნებავთ
შოკოლადის ტორტი მსხლით
14:19 / 24-10-2014
ტორტი შეინახეთ მაცივარში რამდენიმე საათი (უმჯობესია, ერთი ღამით). მორთეთ სურვილის მიხედვით.
შემწვარი გოჭი სადღესასწაულოდ
13:59 / 23-10-2014
თუ ყველაფერს სწორად გააკეთებთ, გოჭის კანი გამოვა საოცრად გემრიელი, პრიალა და კრატუნა.
ზოდიაქოს გურმანები - TOP-სამი ყველაზე ღორმუცელა ზოდიაქოს ნიშანი
11:30 / 22-10-2014
ასტროლოგებმა ოდითგანვე დაადგინეს დაბადების თარიღსა და ადამიანის გემოვნებას შორის გარკვეული ჯაჭვის კვალი. როგორც აღმოჩნდა, ჩვენში არსებულ კულინარიულ ნიჭს და გასტრონომიულ მიდრეკილებებს, არც მეტი, არც ნაკლები, მთვარისა და ვენერას გავლენა განაპირობებს.
უმარტივესი რეცეპტით მომზადებული ხაჭო დღეგრძელობისთვის
13:06 / 17-10-2014
ეს არის დაპრესილი ხაჭო და ის მზადდება რძისა და ლიმონისგან. მას მთელი რიგი სამკურნალო თვისება აქვს: აუმჯობესებს მეხსიერებას, ამაგრებს გულის კუნთს, ძვლებსა და სახსრებს, აუმჯობესებს ორგანიზმის საერთო მდგომარეობას, ასევე, შველის ნერვულ აშლილობასა და დეპრესიას.
უგემრიელესი ნაზუქი ბებიის რეცეპტით
10:15 / 17-10-2014
ყველაზე გემრიელი თონეში გამომცხვარი ნაზუქია, მაგრამ მისი გამოცხობა ღუმელშიც შეიძლება.
სოკოს წვნიანი გუფთებით
12:40 / 16-10-2014
მზა სუპს დაამატეთ დაჭრილი მწვანილი, მარილი და პილპილი.
არქივის კალენდარი