როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
როგორი იყო პირველი ჩანგალი?
პირველად ჩანგალი შუა აღმოსავლეთში მე-9 საუკუნეშია ნახსენები. როგორც ცნობილია, პირველ ჩანგალს მხოლოდ ორი კბილი ჰქონდა და მას რკინისგან, მყარი ხის ჯიშისგან ან ცხოველის ძვლისგან ამზადებდნენ. იმ პერიოდში ჩანგალს მხოლოდ მზარეულები იყენებდნენ.

ჩანგლის მეშვეობით მზარეულებს შეეძლოთ წვნიანიდან ხორცის ნაჭრის ამოღება, იმისათვის, რომ შეემოწმებინათ, მოხარშული იყო ის თუ არა.

პირველად სუფრის სერვირებაში ჩანგალი მე-11 საუკუნეში გამოიყენეს. ის (გარკვეული რაოდენობით) ბიზანტიიდან იტალიაში ჩაიტანეს, მაგრამ ჩანგლით ყველა როდი სარგებლობდა, მას მხოლოდ ვაჭრები და წარჩინებულები იყენებდნენ.

ჩრდილოეთ ევროპაში ჩანგლის მნიშვნელობა მოგვიანებით გაიგეს. პირველად ინგლისურ ენაზე სუფრის ეს ატრიბუტი თომას კორიეტმა 1611 წელს აღწერა წიგნში, რომელიც მის იტალიურ მოგზაურობას ეხებოდა.

ფართო მასშტაბით ინგლისში ჩანგალი მე-18 საუკუნეში გავრცელდა. საინტერესო ფაქტია, რომ კათოლიკური ეკლესია ჩანგლის გამოყენებას არ მიესალმებოდა და მას "ზედმეტ ფუფუნებად"თვლიდა.

მოღუნულკბილებიანი ჩანგლები პირველად მე-18 საუკუნეში გერმანიაში გამოჩნდა. დაახლოებით ამ დროისთვის ჩანგალს უკვე ოთხი კბილი ჰქონდა.
კომენტარები (3)
ნეტა არავინ იციიიიიიიიიის?
???????????????????????
სადაა აკრძალული ჩანგლის ხმარება ვინ მეტყვის???
პასუხს 5 საათზე დავწერ
ნანა
საჭირო იმფორმაციაა.
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
სწრაფად მოსამზადებელი მჟავეულის ასორტი
14:03 / 25-04-2015
დაასხით ბოსტნეულს და გააჩერეთ თავდახურული 2-3 დღე თბილ ადგილას. შემდეგ გადაიტანეთ მაცივარში.
უგემრიელესი პელმენები ქოთანში
14:05 / 24-04-2015
5 წუთი ხარშეთ, შემდეგ გადაიტანეთ ქოთანში კარაქთან ერთად, მოასხით არაჟანი, ყველი ან სოკო არაჟნით და მოამზადეთ ღუმელში 15 წუთი.
გაყინული ლიმონის საოცარი თვისებები. ცნობილი რესტორნების ქსელის მფლობელის რჩევები!
13:01 / 24-04-2015
კარგად ვიცით, რამდენად სასარგებლოა ეს ციტრუსი, მაგრამ ყველამ არ იცის, როგორ მიიღოს მისგან მაქსიმალური სარგებელი. არადა, ეს ძალიან მარტივია. საკმარისია, კარგად გავრეცხოთ ლიმონი, მოვათავსოთ საყინულეში რამდენიმე საათით, შემდეგ კი გავხეხოთ კანიანად და კურკებიანად.
შემწვარი ქათამი ახალი ტყემლისა და ნიგვზის სოუსში - ამ კერძის გემოს ვერასდროს დაივიწყებთ!
11:20 / 21-04-2015
შეურიეთ ამ სოუსს ქათმის შეწვის შემდეგ დარჩენილი ცხიმი (რამდენიმე კოვზი) და მოასხით შემწვარი ქათმის ნაჭრებს.
როგორ გავაკეთოთ ულამაზესი ფუნთუშები ვარდის ფორმით
12:12 / 20-04-2015
ასეთი დესერტის მომზადება საოცრად ადვილია, შედეგი კი - როგორი შესანიშნავი!
ნედლად შებოლილი ძეხვეული - დელიკატესი არაჩვეულებრივი ფურშეტისა და ტრადიციული სუფრისთვის
11:17 / 16-04-2015
ნედლად შებოლილი ძეხვეული, მისი დამზადების უნიკალური და მრავალსაუკუნოვანი ტექნოლოგიიდან გამომდინარე, დელიკატესად მიიჩნევა და მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის სუფრაზე ტრადიციულად გამორჩეული ადგილი უკავია.
ქათმის რულეტები შებოლილი ყველით
13:22 / 15-04-2015
მარილი არ სჭირდება, რადგან ყველი, სოუსი და ბეკონი მარილიანია. საჭირო ცხიმსაც ბეკონი გამოუშვებს
უგემრიელესი ჩიზქეიქი გამოცხობის გარეშე
15:27 / 14-04-2015
ზემოდან გააფორმეთ სურვილის მიხედვით, შოკოლადით, ხილით და ა.შ.
შემწვარი ბატკნის ნეკნები
15:25 / 11-04-2015
შეგიძლიათ მოაყაროთ დაფქული კოწახური.
გამოკითხვა
მიიღებდით თუ არა მონაწილეობას რეალითი შოუში ოჯახის შექმნის მიზნით?
არქივის კალენდარი