კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭს ყველა დიასახლისი თავისებურად ამზადებს. ამჯერად ქალბატონ მედეა თორიას რეცეპტს გთავაზობთ, რომელიც განსაკუთრებით ცხარე კერძების მოყვარულებს დააინტერესებთ.

ამ კერძის მომზადების მთავარი სირთულე მის შეზავებაშია. საბოლოო ჯამში, თავად უნდა განვსაზღვროთ სანელებლის რაოდენობა, რომელსაც მოხარშულ გულ-ღვიძლს შევურევთ.

საჭირო მასალა


1 კგ საქონლის გული, ღვიძლი, ფილტვი და ფაშვი
6-8 თავი ხახვი
მარილი და კუჭმაჭის სანელებელი - გემოვნებით
ქინძი და ბროწეული - ზემოდან მოსაყრელად

სანელებლისთვის

1-2 ცალი წიწაკა (წითელი, გამშრალი)
1 ს.კ. ქინძი (დასაფქვავი)
2 ს.კ. უცხო სუნელი
0,5 ჩ.კ. ქონდარი
5-8 კბილი ნიორი
1-2 ს.კ. მარილი

მომზადება

შიგნეული გავრეცხოთ ძალიან კარგად, მოვათავსოთ დიდ ქვაბში, დავასხათ წყალი. შესაძლოა, წყლის ნაცვლად ცოტა ღვინო გამოვიყენოთ და ცეცხლზე შემოვდგათ. რომ მოიხარშება (ხარშვის დროს მოქაფვა აუცილებელია!), გადმოვიღებთ და შეგრილებას ვაცლით.

მერე უნდა მოვიმარჯვოთ მჭრელი დანები და მოხარშული შიგნეულობა დავკუწოთ ან სასურველ ზომაზე დავჭრათ.

წინასწარ მზადდება სანელებელი (სუნელი) - წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და 30 წუთით ჩავყაროთ ანადუღარ და გაცივებულ წყალში, გადავწუროთ, დავუმატოთ ნიორი, მარილი და დავნაყოთ კარგად. მიღებულ მასას დავუმატოთ ქინძი, უცხო სუნელი, ქონდარი და ისევ დავნაყოთ. უნდა მივიღოთ პლასტილინის კონსისტენციის მასა. (შეიძლება ოდნავ სითხეც მოიყენოს).

ამ წესით, ოღონდ ქონდრის გარეშე, მომზადებული აჯიკა შეგვიძლია ნებისმიერი ხორციანი კერძისთვის გამოვიყენოთ. ინახება მინის ქილაში დიდი ხნით. ამ სანელებლით შევაზავებთ კუჭმაჭის გამზადებულ მასალას - გულმოდგინედ და დინჯად, რადგან სუნელი ხორცის ყველა ნაწილს უნდა მოხვდეს.

ღრმა და სქელძირიან ქვაბში ავადუღებთ ქონს ან კარაქს, ჩავყრით შიგ ალყა-ალყა დაჭრილ ხახვს. როცა გაოქროსფრდება, ჩავუმატებთ ღვინოს, გამზადებულ ხორცის მასას, მოვურევთ და ქვაბის თავსახურს მჭიდროდ დავაფარებთ (ცეცხლი შეძლებისდაგვარად დაბალი უნდა იყოს). კარგად რომ გაცხელდება, მზადაა. მზა კერძს მოვაყრით წვრილად დაჭრილ ქინძს და ბროწეულს.

კულინარიული ჟურნალი "გემრიელი"
(გამოდის თვის დასაწყისში)
კომენტარები (7)
სიმარტლეა ეს
ყველა მოძალადე სიკვდილის ღირსია,მითუმეტეს თუ პატიოსან ადამიანზე ძალადობს.კვერცხებში უნდა უტავაზო წიხლი და აღარასოდეს ეხსომება რომ ქალები არსებობენ.
ლიანა
უცბად რიმ არ გაიყინოს, ამიტომაა აუცილებელი ღვინოში მოხარშვა
სოლა
უგემრიელესია გაიხარეეეეეეეეეეეეეეეეეეეე
ქეთი
მართლაც უგემრიელესი იქნებააა ..... მიყვარს მეგრული კერძები ...
თათული
უფ.გაიხარეთ.თან როგორ უხდება სიმწარე და სანელებლებიც.
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ხბოს ხორცი ბოსტნეულით - მარტივი და არომატით სავსე კერძი
14:31 / 27-11-2014
მოაყარეთ სასურველი სუნელები, მარილი, პილპილი. აურიეთ და დატოვეთ ცოტა ხანი.
გირჩის მურაბა - სამკურნალო საშუალება სუსტი ბრონქებისა და იმუნიტეტისთვის
13:35 / 26-11-2014
გირჩის მურაბა და მტვერი არაჩვეულებრივი საშუალებაა სუსტი ბრონქების პატრონებისთვის.
ტესტი - რას ხედავთ ფოტოზე?
16:28 / 25-11-2014
დააკვირდით ფოტოს. რა დაინახეთ პირველად? თუ ყველაფერს ხედავთ, აირჩიეთ ერთ-ერთი ვარიანტი და წაიკითხეთ პასუხი:
მოამზადეთ შოკოლადი სახლში, 10 წუთში!
15:00 / 25-11-2014
შეგიძლიათ დაამატოთ რაიმე ჩირი, თხილი, ნუში...
ყველასთვის საყვარელი ნამცხვარი "ნაპოლეონი"
11:46 / 24-11-2014
ტორტის ზედაპირს და გვერდებს წაუსვით კრემი და მოაყარეთ ზედ დაფხვნილი ფირფიტები
როგორ მოვამზადოთ გედები შუს ცომით (+ ფოტოგალერეა)
16:59 / 22-11-2014
გაციებული მზა ცომი გავჭრათ შუაზე, ზედა ნაწილი კიდევ ორად  და ჩაუდეთ კრემი. შემდეგ მიუმაგრეთ თავები.
როგორ მოვამზადოთ შოკოლადის განაში დესერტებისთვის
13:12 / 21-11-2014
თუ სქელი განაში გსურთ, პირიქით, შოკოლადი და ნაკლები ნაღები გამოიყენეთ
ღორის კუპატი ხახვსა და ღვინოში
16:19 / 20-11-2014
მიირთვით კარტოფილთან ან ბოსტნეულთან ერთად.
ვაშლის ტარტი - სეზონის კლასიკა
13:57 / 18-11-2014
შედგით ღუმელში 180 გრადუსზე, 30-40 წუთით.
ნუგატინი - ჩვენი გოზინაყის "ბიძაშვილი"
15:46 / 17-11-2014
გადაიტანეთ ღუმელში, 200 გრადუსზე 5 წუთის განმავლობაში. გამოიღეთ, გააცივეთ და დაჭერით.
არქივის კალენდარი