კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭს ყველა დიასახლისი თავისებურად ამზადებს. ამჯერად ქალბატონ მედეა თორიას რეცეპტს გთავაზობთ, რომელიც განსაკუთრებით ცხარე კერძების მოყვარულებს დააინტერესებთ.

ამ კერძის მომზადების მთავარი სირთულე მის შეზავებაშია. საბოლოო ჯამში, თავად უნდა განვსაზღვროთ სანელებლის რაოდენობა, რომელსაც მოხარშულ გულ-ღვიძლს შევურევთ.

საჭირო მასალა


1 კგ საქონლის გული, ღვიძლი, ფილტვი და ფაშვი
6-8 თავი ხახვი
მარილი და კუჭმაჭის სანელებელი - გემოვნებით
ქინძი და ბროწეული - ზემოდან მოსაყრელად

სანელებლისთვის

1-2 ცალი წიწაკა (წითელი, გამშრალი)
1 ს.კ. ქინძი (დასაფქვავი)
2 ს.კ. უცხო სუნელი
0,5 ჩ.კ. ქონდარი
5-8 კბილი ნიორი
1-2 ს.კ. მარილი

მომზადება

შიგნეული გავრეცხოთ ძალიან კარგად, მოვათავსოთ დიდ ქვაბში, დავასხათ წყალი. შესაძლოა, წყლის ნაცვლად ცოტა ღვინო გამოვიყენოთ და ცეცხლზე შემოვდგათ. რომ მოიხარშება (ხარშვის დროს მოქაფვა აუცილებელია!), გადმოვიღებთ და შეგრილებას ვაცლით.

მერე უნდა მოვიმარჯვოთ მჭრელი დანები და მოხარშული შიგნეულობა დავკუწოთ ან სასურველ ზომაზე დავჭრათ.

წინასწარ მზადდება სანელებელი (სუნელი) - წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და 30 წუთით ჩავყაროთ ანადუღარ და გაცივებულ წყალში, გადავწუროთ, დავუმატოთ ნიორი, მარილი და დავნაყოთ კარგად. მიღებულ მასას დავუმატოთ ქინძი, უცხო სუნელი, ქონდარი და ისევ დავნაყოთ. უნდა მივიღოთ პლასტილინის კონსისტენციის მასა. (შეიძლება ოდნავ სითხეც მოიყენოს).

ამ წესით, ოღონდ ქონდრის გარეშე, მომზადებული აჯიკა შეგვიძლია ნებისმიერი ხორციანი კერძისთვის გამოვიყენოთ. ინახება მინის ქილაში დიდი ხნით. ამ სანელებლით შევაზავებთ კუჭმაჭის გამზადებულ მასალას - გულმოდგინედ და დინჯად, რადგან სუნელი ხორცის ყველა ნაწილს უნდა მოხვდეს.

ღრმა და სქელძირიან ქვაბში ავადუღებთ ქონს ან კარაქს, ჩავყრით შიგ ალყა-ალყა დაჭრილ ხახვს. როცა გაოქროსფრდება, ჩავუმატებთ ღვინოს, გამზადებულ ხორცის მასას, მოვურევთ და ქვაბის თავსახურს მჭიდროდ დავაფარებთ (ცეცხლი შეძლებისდაგვარად დაბალი უნდა იყოს). კარგად რომ გაცხელდება, მზადაა. მზა კერძს მოვაყრით წვრილად დაჭრილ ქინძს და ბროწეულს.

კულინარიული ჟურნალი "გემრიელი"
(გამოდის თვის დასაწყისში)
კომენტარები (7)
სიმარტლეა ეს
ყველა მოძალადე სიკვდილის ღირსია,მითუმეტეს თუ პატიოსან ადამიანზე ძალადობს.კვერცხებში უნდა უტავაზო წიხლი და აღარასოდეს ეხსომება რომ ქალები არსებობენ.
ლიანა
უცბად რიმ არ გაიყინოს, ამიტომაა აუცილებელი ღვინოში მოხარშვა
სოლა
უგემრიელესია გაიხარეეეეეეეეეეეეეეეეეეეე
ქეთი
მართლაც უგემრიელესი იქნებააა ..... მიყვარს მეგრული კერძები ...
თათული
უფ.გაიხარეთ.თან როგორ უხდება სიმწარე და სანელებლებიც.
ფასი:  3000 $
ფასი:  13800 $
ფასი:  4100 $
ფასი:  3500 $
ფასი:  2500 $
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ბლინები ატმით
11:13 / 02-09-2014
ტაფაზე დავასხათ თითო კოვზი ცომი, ისე, რომ 2-3 ნაჭერი ატამიც შეჰყვეს
სახლში გამომცხვარი ნივრიანი არომატული პური
11:42 / 01-09-2014
ეს პური აუცილებლად უნდა გამოაცხოთ, თანაც მაშინ, როცა ქურაზე ხორციანი, გემრიელი, ნოყიერი ჩაშუშული თუხთუხებს და სურნელს აფრქვევს.
ამერიკული ფენქეიქები (pancake) კეფირით
13:31 / 29-08-2014
თბილი ბლინები შეგიძლიათ მიირთვათ თაფლით, სხვადასხვა ხილით, არაჟნით, მურაბით და ა.შ. თუ უფრო ტკბილი გინდათ, დაამატეთ შაქარი.
შოკოლადისა და თაფლის ტორტი
12:44 / 28-08-2014
ტორტს გვერდებზე მოაყარეთ ფირფიტის ნაფხვენები.
გემრიელი სალათა დაბრაწული პურებით
12:30 / 27-08-2014
ავურიოთ და ზემოდან მოვაყაროთ პურის კრუტონები
იტალიური ტირამისუ კვერცხის გარეშე
11:02 / 26-08-2014
ამ გემრიელი დესერტის დასამზადებლად სულ რაღაც ნახევარი საათი დაგჭირდებათ
ათასფენა დესერტი მხოლოდ ვაშლით
11:21 / 25-08-2014
გამოაცხეთ 170- 180 გრადუსზე 30-40 წუთით. თავზე ფუნჯით გადაუსვით თავისივე კარამელიზებული წვენი
საზაფხულო ტორტი "ტროპიკელი ქალი"
15:49 / 23-08-2014
ხილი რაც მეტი იქნება, უკეთესია, უხდება მომჟავო არომატები.
საზამთროს სანგრი - ცივი და გემრიელი
15:59 / 22-08-2014
ასერვირების წინ ჭიქებში ჩავყაროთ ყინულის კუბები, დავასხათ ცივი სანგრია და საზამთროს თხელი ნაჭრებით მოვრთოთ
მარილი - დიასახლისების საუკეთესო დამხმარე
15:30 / 21-08-2014
სადილის მომზადება მარილის გარეშე წარმოუდგენელია. აღმოჩნდა, რომ მისი როლი შინაურულ საქმეებში უმნიშვნელოვანესია. გთავაზობთ რამდენიმე მარტივ, მაგრამ ძვირფას რჩევას.
არქივის კალენდარი
«« სექტემბერი 2014 »»
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 12345