კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭს ყველა დიასახლისი თავისებურად ამზადებს. ამჯერად ქალბატონ მედეა თორიას რეცეპტს გთავაზობთ, რომელიც განსაკუთრებით ცხარე კერძების მოყვარულებს დააინტერესებთ.

ამ კერძის მომზადების მთავარი სირთულე მის შეზავებაშია. საბოლოო ჯამში, თავად უნდა განვსაზღვროთ სანელებლის რაოდენობა, რომელსაც მოხარშულ გულ-ღვიძლს შევურევთ.

საჭირო მასალა


1 კგ საქონლის გული, ღვიძლი, ფილტვი და ფაშვი
6-8 თავი ხახვი
მარილი და კუჭმაჭის სანელებელი - გემოვნებით
ქინძი და ბროწეული - ზემოდან მოსაყრელად

სანელებლისთვის

1-2 ცალი წიწაკა (წითელი, გამშრალი)
1 ს.კ. ქინძი (დასაფქვავი)
2 ს.კ. უცხო სუნელი
0,5 ჩ.კ. ქონდარი
5-8 კბილი ნიორი
1-2 ს.კ. მარილი

მომზადება

შიგნეული გავრეცხოთ ძალიან კარგად, მოვათავსოთ დიდ ქვაბში, დავასხათ წყალი. შესაძლოა, წყლის ნაცვლად ცოტა ღვინო გამოვიყენოთ და ცეცხლზე შემოვდგათ. რომ მოიხარშება (ხარშვის დროს მოქაფვა აუცილებელია!), გადმოვიღებთ და შეგრილებას ვაცლით.

მერე უნდა მოვიმარჯვოთ მჭრელი დანები და მოხარშული შიგნეულობა დავკუწოთ ან სასურველ ზომაზე დავჭრათ.

წინასწარ მზადდება სანელებელი (სუნელი) - წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და 30 წუთით ჩავყაროთ ანადუღარ და გაცივებულ წყალში, გადავწუროთ, დავუმატოთ ნიორი, მარილი და დავნაყოთ კარგად. მიღებულ მასას დავუმატოთ ქინძი, უცხო სუნელი, ქონდარი და ისევ დავნაყოთ. უნდა მივიღოთ პლასტილინის კონსისტენციის მასა. (შეიძლება ოდნავ სითხეც მოიყენოს).

ამ წესით, ოღონდ ქონდრის გარეშე, მომზადებული აჯიკა შეგვიძლია ნებისმიერი ხორციანი კერძისთვის გამოვიყენოთ. ინახება მინის ქილაში დიდი ხნით. ამ სანელებლით შევაზავებთ კუჭმაჭის გამზადებულ მასალას - გულმოდგინედ და დინჯად, რადგან სუნელი ხორცის ყველა ნაწილს უნდა მოხვდეს.

ღრმა და სქელძირიან ქვაბში ავადუღებთ ქონს ან კარაქს, ჩავყრით შიგ ალყა-ალყა დაჭრილ ხახვს. როცა გაოქროსფრდება, ჩავუმატებთ ღვინოს, გამზადებულ ხორცის მასას, მოვურევთ და ქვაბის თავსახურს მჭიდროდ დავაფარებთ (ცეცხლი შეძლებისდაგვარად დაბალი უნდა იყოს). კარგად რომ გაცხელდება, მზადაა. მზა კერძს მოვაყრით წვრილად დაჭრილ ქინძს და ბროწეულს.

კულინარიული ჟურნალი "გემრიელი"
(გამოდის თვის დასაწყისში)
კომენტარები (7)
სიმარტლეა ეს
ყველა მოძალადე სიკვდილის ღირსია,მითუმეტეს თუ პატიოსან ადამიანზე ძალადობს.კვერცხებში უნდა უტავაზო წიხლი და აღარასოდეს ეხსომება რომ ქალები არსებობენ.
ლიანა
უცბად რიმ არ გაიყინოს, ამიტომაა აუცილებელი ღვინოში მოხარშვა
სოლა
უგემრიელესია გაიხარეეეეეეეეეეეეეეეეეეეე
ქეთი
მართლაც უგემრიელესი იქნებააა ..... მიყვარს მეგრული კერძები ...
თათული
უფ.გაიხარეთ.თან როგორ უხდება სიმწარე და სანელებლებიც.
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
უგემრიელესი პელმენები ქოთანში
14:05 / 24-04-2015
5 წუთი ხარშეთ, შემდეგ გადაიტანეთ ქოთანში კარაქთან ერთად, მოასხით არაჟანი, ყველი ან სოკო არაჟნით და მოამზადეთ ღუმელში 15 წუთი.
გაყინული ლიმონის საოცარი თვისებები. ცნობილი რესტორნების ქსელის მფლობელის რჩევები!
13:01 / 24-04-2015
კარგად ვიცით, რამდენად სასარგებლოა ეს ციტრუსი, მაგრამ ყველამ არ იცის, როგორ მიიღოს მისგან მაქსიმალური სარგებელი. არადა, ეს ძალიან მარტივია. საკმარისია, კარგად გავრეცხოთ ლიმონი, მოვათავსოთ საყინულეში რამდენიმე საათით, შემდეგ კი გავხეხოთ კანიანად და კურკებიანად.
შემწვარი ქათამი ახალი ტყემლისა და ნიგვზის სოუსში - ამ კერძის გემოს ვერასდროს დაივიწყებთ!
11:20 / 21-04-2015
შეურიეთ ამ სოუსს ქათმის შეწვის შემდეგ დარჩენილი ცხიმი (რამდენიმე კოვზი) და მოასხით შემწვარი ქათმის ნაჭრებს.
როგორ გავაკეთოთ ულამაზესი ფუნთუშები ვარდის ფორმით
12:12 / 20-04-2015
ასეთი დესერტის მომზადება საოცრად ადვილია, შედეგი კი - როგორი შესანიშნავი!
ნედლად შებოლილი ძეხვეული - დელიკატესი არაჩვეულებრივი ფურშეტისა და ტრადიციული სუფრისთვის
11:17 / 16-04-2015
ნედლად შებოლილი ძეხვეული, მისი დამზადების უნიკალური და მრავალსაუკუნოვანი ტექნოლოგიიდან გამომდინარე, დელიკატესად მიიჩნევა და მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის სუფრაზე ტრადიციულად გამორჩეული ადგილი უკავია.
ქათმის რულეტები შებოლილი ყველით
13:22 / 15-04-2015
მარილი არ სჭირდება, რადგან ყველი, სოუსი და ბეკონი მარილიანია. საჭირო ცხიმსაც ბეკონი გამოუშვებს
უგემრიელესი ჩიზქეიქი გამოცხობის გარეშე
15:27 / 14-04-2015
ზემოდან გააფორმეთ სურვილის მიხედვით, შოკოლადით, ხილით და ა.შ.
შემწვარი ბატკნის ნეკნები
15:25 / 11-04-2015
შეგიძლიათ მოაყაროთ დაფქული კოწახური.
ყველაზე ორიგინალური იდეა სააღდგომოდ - გაახვიეთ კვერცხი ფერად ქსოვილში და ნახეთ შედეგი! (+ვიდეო)
12:40 / 09-04-2015
აღდგომა რამდენიმე დღეშია და ტრადიციისამებრ, ხვალ, წითელ პარასკევს კვერცხი უნდა შევღებოთ. რა თქმა უნდა, ჩვენს სააღდგომო სუფრაზე კვერცხი, ძირითადად, წითელი იქნება, თუმცა მის გასამრავალფეროვნებლად ეს იდეა გამოგადგებათ.
სასარგებლო რჩევები იდეალური პასკის გამოსაცხობად - მკითხველის გამოცდილება
11:32 / 09-04-2015
სახლში პასკის (კულიჩის) გამოცხობა მთელი რიტუალია. გარდა იმისა, რომ სახლში გამომცხვარი უფრო გემრიელია, ამ დროს დღესასწაულის შეგრძნებაც უფრო იმატებს.
არქივის კალენდარი