კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭს ყველა დიასახლისი თავისებურად ამზადებს. ამჯერად ქალბატონ მედეა თორიას რეცეპტს გთავაზობთ, რომელიც განსაკუთრებით ცხარე კერძების მოყვარულებს დააინტერესებთ.

ამ კერძის მომზადების მთავარი სირთულე მის შეზავებაშია. საბოლოო ჯამში, თავად უნდა განვსაზღვროთ სანელებლის რაოდენობა, რომელსაც მოხარშულ გულ-ღვიძლს შევურევთ.

საჭირო მასალა


1 კგ საქონლის გული, ღვიძლი, ფილტვი და ფაშვი
6-8 თავი ხახვი
მარილი და კუჭმაჭის სანელებელი - გემოვნებით
ქინძი და ბროწეული - ზემოდან მოსაყრელად

სანელებლისთვის

1-2 ცალი წიწაკა (წითელი, გამშრალი)
1 ს.კ. ქინძი (დასაფქვავი)
2 ს.კ. უცხო სუნელი
0,5 ჩ.კ. ქონდარი
5-8 კბილი ნიორი
1-2 ს.კ. მარილი

მომზადება

შიგნეული გავრეცხოთ ძალიან კარგად, მოვათავსოთ დიდ ქვაბში, დავასხათ წყალი. შესაძლოა, წყლის ნაცვლად ცოტა ღვინო გამოვიყენოთ და ცეცხლზე შემოვდგათ. რომ მოიხარშება (ხარშვის დროს მოქაფვა აუცილებელია!), გადმოვიღებთ და შეგრილებას ვაცლით.

მერე უნდა მოვიმარჯვოთ მჭრელი დანები და მოხარშული შიგნეულობა დავკუწოთ ან სასურველ ზომაზე დავჭრათ.

წინასწარ მზადდება სანელებელი (სუნელი) - წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და 30 წუთით ჩავყაროთ ანადუღარ და გაცივებულ წყალში, გადავწუროთ, დავუმატოთ ნიორი, მარილი და დავნაყოთ კარგად. მიღებულ მასას დავუმატოთ ქინძი, უცხო სუნელი, ქონდარი და ისევ დავნაყოთ. უნდა მივიღოთ პლასტილინის კონსისტენციის მასა. (შეიძლება ოდნავ სითხეც მოიყენოს).

ამ წესით, ოღონდ ქონდრის გარეშე, მომზადებული აჯიკა შეგვიძლია ნებისმიერი ხორციანი კერძისთვის გამოვიყენოთ. ინახება მინის ქილაში დიდი ხნით. ამ სანელებლით შევაზავებთ კუჭმაჭის გამზადებულ მასალას - გულმოდგინედ და დინჯად, რადგან სუნელი ხორცის ყველა ნაწილს უნდა მოხვდეს.

ღრმა და სქელძირიან ქვაბში ავადუღებთ ქონს ან კარაქს, ჩავყრით შიგ ალყა-ალყა დაჭრილ ხახვს. როცა გაოქროსფრდება, ჩავუმატებთ ღვინოს, გამზადებულ ხორცის მასას, მოვურევთ და ქვაბის თავსახურს მჭიდროდ დავაფარებთ (ცეცხლი შეძლებისდაგვარად დაბალი უნდა იყოს). კარგად რომ გაცხელდება, მზადაა. მზა კერძს მოვაყრით წვრილად დაჭრილ ქინძს და ბროწეულს.

კულინარიული ჟურნალი "გემრიელი"
(გამოდის თვის დასაწყისში)
კომენტარები (7)
სიმარტლეა ეს
ყველა მოძალადე სიკვდილის ღირსია,მითუმეტეს თუ პატიოსან ადამიანზე ძალადობს.კვერცხებში უნდა უტავაზო წიხლი და აღარასოდეს ეხსომება რომ ქალები არსებობენ.
ლიანა
უცბად რიმ არ გაიყინოს, ამიტომაა აუცილებელი ღვინოში მოხარშვა
სოლა
უგემრიელესია გაიხარეეეეეეეეეეეეეეეეეეეე
ქეთი
მართლაც უგემრიელესი იქნებააა ..... მიყვარს მეგრული კერძები ...
თათული
უფ.გაიხარეთ.თან როგორ უხდება სიმწარე და სანელებლებიც.
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
ზოდიაქოს გურმანები - TOP-სამი ყველაზე ღორმუცელა ზოდიაქოს ნიშანი
11:30 / 22-10-2014
ასტროლოგებმა ოდითგანვე დაადგინეს დაბადების თარიღსა და ადამიანის გემოვნებას შორის გარკვეული ჯაჭვის კვალი. როგორც აღმოჩნდა, ჩვენში არსებულ კულინარიულ ნიჭს და გასტრონომიულ მიდრეკილებებს, არც მეტი, არც ნაკლები, მთვარისა და ვენერას გავლენა განაპირობებს.
უმარტივესი რეცეპტით მომზადებული ხაჭო დღეგრძელობისთვის
13:06 / 17-10-2014
ეს არის დაპრესილი ხაჭო და ის მზადდება რძისა და ლიმონისგან. მას მთელი რიგი სამკურნალო თვისება აქვს: აუმჯობესებს მეხსიერებას, ამაგრებს გულის კუნთს, ძვლებსა და სახსრებს, აუმჯობესებს ორგანიზმის საერთო მდგომარეობას, ასევე, შველის ნერვულ აშლილობასა და დეპრესიას.
უგემრიელესი ნაზუქი ბებიის რეცეპტით
10:15 / 17-10-2014
ყველაზე გემრიელი თონეში გამომცხვარი ნაზუქია, მაგრამ მისი გამოცხობა ღუმელშიც შეიძლება.
სოკოს წვნიანი გუფთებით
12:40 / 16-10-2014
მზა სუპს დაამატეთ დაჭრილი მწვანილი, მარილი და პილპილი.
ბლინები, რომლებიც პირში დნება
15:54 / 15-10-2014
თბილ-თბილ ბლინებს გულში ჩაუდეთ რაც გნებავთ - ხაჭო, არაჟანი, კრემი, ლიმონის კრემი, ხილი, ჯემი, თაფლი და ა.შ
ასტრო-გასტრონომია, ანუ როგორ გავუმასპინძლდეთ სტუმრებს ზოდიაქოს ნიშნის მიხედვით
09:38 / 13-10-2014
ნებისმიერ ჩვენგანს გააჩნია მხოლოდ მისთვის დამახასიათებელი მიდრეკილებები და მოთხოვნები კვების საკითხში.
მალფუჭებადი პროდუქტების მაცივარში შენახვის ვადები (ინფოგრაფიკა)
16:22 / 10-10-2014
მიუხედავად იმისა, რომ პროდუქტებს, მზა საჭმელებს მაცივარში ვინახავთ, მათ მაინც აქვთ შენახვის გარკვეული დრო.
ფაფუკი და გემრიელი ფუნთუშები
11:52 / 09-10-2014
მზა ფუნთუშები გადაიტანეთ ხელსახოცზე, შემდეგ მოაფრქვიეთ შაქრის პუდრა. მიირთვით თბილ-თბილი.
უნაზესი ცომი ღვეზელებისთვის
12:13 / 08-10-2014
ერთხელ თუ სცდით, მომავალშიც აუცილებლად მოამზადებთ ამ შესანიშნავ ცომს.
როგორ მოვიგოთ გემრიელი პროდუქტებით სავსე კალათა?
10:01 / 08-10-2014
6 ოქტომბრიდან gemrielia.ge-სა და კომპანია "ნიკორას" ოფიციალური facebook-ის გვერდებმა საინტერესო, მარტივი და გემრიელი კონკურსი დაიწყო.
არქივის კალენდარი