კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭი მეგრულად
კუჭმაჭს ყველა დიასახლისი თავისებურად ამზადებს. ამჯერად ქალბატონ მედეა თორიას რეცეპტს გთავაზობთ, რომელიც განსაკუთრებით ცხარე კერძების მოყვარულებს დააინტერესებთ.

ამ კერძის მომზადების მთავარი სირთულე მის შეზავებაშია. საბოლოო ჯამში, თავად უნდა განვსაზღვროთ სანელებლის რაოდენობა, რომელსაც მოხარშულ გულ-ღვიძლს შევურევთ.

საჭირო მასალა


1 კგ საქონლის გული, ღვიძლი, ფილტვი და ფაშვი
6-8 თავი ხახვი
მარილი და კუჭმაჭის სანელებელი - გემოვნებით
ქინძი და ბროწეული - ზემოდან მოსაყრელად

სანელებლისთვის

1-2 ცალი წიწაკა (წითელი, გამშრალი)
1 ს.კ. ქინძი (დასაფქვავი)
2 ს.კ. უცხო სუნელი
0,5 ჩ.კ. ქონდარი
5-8 კბილი ნიორი
1-2 ს.კ. მარილი

მომზადება

შიგნეული გავრეცხოთ ძალიან კარგად, მოვათავსოთ დიდ ქვაბში, დავასხათ წყალი. შესაძლოა, წყლის ნაცვლად ცოტა ღვინო გამოვიყენოთ და ცეცხლზე შემოვდგათ. რომ მოიხარშება (ხარშვის დროს მოქაფვა აუცილებელია!), გადმოვიღებთ და შეგრილებას ვაცლით.

მერე უნდა მოვიმარჯვოთ მჭრელი დანები და მოხარშული შიგნეულობა დავკუწოთ ან სასურველ ზომაზე დავჭრათ.

წინასწარ მზადდება სანელებელი (სუნელი) - წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და 30 წუთით ჩავყაროთ ანადუღარ და გაცივებულ წყალში, გადავწუროთ, დავუმატოთ ნიორი, მარილი და დავნაყოთ კარგად. მიღებულ მასას დავუმატოთ ქინძი, უცხო სუნელი, ქონდარი და ისევ დავნაყოთ. უნდა მივიღოთ პლასტილინის კონსისტენციის მასა. (შეიძლება ოდნავ სითხეც მოიყენოს).

ამ წესით, ოღონდ ქონდრის გარეშე, მომზადებული აჯიკა შეგვიძლია ნებისმიერი ხორციანი კერძისთვის გამოვიყენოთ. ინახება მინის ქილაში დიდი ხნით. ამ სანელებლით შევაზავებთ კუჭმაჭის გამზადებულ მასალას - გულმოდგინედ და დინჯად, რადგან სუნელი ხორცის ყველა ნაწილს უნდა მოხვდეს.

ღრმა და სქელძირიან ქვაბში ავადუღებთ ქონს ან კარაქს, ჩავყრით შიგ ალყა-ალყა დაჭრილ ხახვს. როცა გაოქროსფრდება, ჩავუმატებთ ღვინოს, გამზადებულ ხორცის მასას, მოვურევთ და ქვაბის თავსახურს მჭიდროდ დავაფარებთ (ცეცხლი შეძლებისდაგვარად დაბალი უნდა იყოს). კარგად რომ გაცხელდება, მზადაა. მზა კერძს მოვაყრით წვრილად დაჭრილ ქინძს და ბროწეულს.

კულინარიული ჟურნალი "გემრიელი"
(გამოდის თვის დასაწყისში)
კომენტარები (7)
სიმარტლეა ეს
ყველა მოძალადე სიკვდილის ღირსია,მითუმეტეს თუ პატიოსან ადამიანზე ძალადობს.კვერცხებში უნდა უტავაზო წიხლი და აღარასოდეს ეხსომება რომ ქალები არსებობენ.
ლიანა
უცბად რიმ არ გაიყინოს, ამიტომაა აუცილებელი ღვინოში მოხარშვა
სოლა
უგემრიელესია გაიხარეეეეეეეეეეეეეეეეეეეე
ქეთი
მართლაც უგემრიელესი იქნებააა ..... მიყვარს მეგრული კერძები ...
თათული
უფ.გაიხარეთ.თან როგორ უხდება სიმწარე და სანელებლებიც.
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
სახლში მომზადებული დონატები- ფუმფულა და გემრიელი
13:06 / 25-01-2015
გადავიტანოთ ქაღალდის ხელსახოცზე, ზედმეტი ცხიმისგან დასაწდობად. ამის შემდეგ ამოვავლოთ გამდნარ, შეგრილებულ შოკოლადში
ბროწეულის წვენში ჩაშუშული ქათამი
14:48 / 23-01-2015
მიირთვით ბრინჯთან ერთად, მოაყარეთ ქინძი და ბროწეულის მარცვლები.
როგორ მოვამზადოთ ერბოკვერცხი ტაფის გარეშე (+ვიდეოგაკვეთილი)
11:17 / 22-01-2015
აღმოჩნდა, რომ შესაძლებელია, მოხარშული კვერცხის სასარგებლო თვისება შევუთავსოთ ერბოკვერცხის არაჩვეულებრივ გემოს.
ბარდის სუპი შებოლილი ნეკნებით
15:22 / 21-01-2015
თეფშებზე გადმოღებისას დაამატეთ გახუხული პურის კუბები
შოკოლადის ნამცხვარი პიტნის კრემით, ფქვილის გარეშე
16:00 / 20-01-2015
მზა ტორტი დაჭერით კვადრატებად, გააფორმეთ შოკოლადით და პიტნით
ფენოვანი ცომის მილები ბეზეს კრემით
16:49 / 19-01-2015
მიღებული კრემი საკონდიტრო ტომრით ჩადეთ მზა მილებში. შეინახეთ მაცივარში, მაგრამ არაუმეტეს 24 საათისა
ნამდვილი თურქული რახათ-ლუხუმი
15:50 / 17-01-2015
საღებავის ნაცვლად სიროპს ფერი შეგიძლიათ ხილის საშუალებით მისცეთ.
შოკოლადისა და ვანილის ჩიზქეიქი
16:04 / 15-01-2015
მორთეთ შოკოლადის ბურბუშელით
როგორ გავფცქვნათ ნიორი ხელით შეხების გარეშე წამებში? (+ვიდეოგაკვეთილი)
12:37 / 15-01-2015
ნივრის გარეშე სამზარეულოში ფუსფუსი თითქმის წარმოუდგენელია – ის ბევრი კერძის ინგრედიენტია.
ნამცხვარი ქილაში - ეს ვიდეორეცეპტი გაგაოცებთ! უმარტივესია და რაც მთავარია, უგემრიელესი!
15:35 / 14-01-2015
ნამცხვარი ქილაში - დესერტს სათაურიც უცნაური აქვს და მისი მომზადების წესიც უჩვეულოა, თუმცა მოიხიბლებით იმით, რომ უმარტივესი მოსამზადებელია, ორიგინალურია და რაც მთავარია, ძალიან გემრიელია.
არქივის კალენდარი