კიკეთში აღმოჩენილი უცნაური გემო - მარიკა დარჩიას ბლოგი
კიკეთში აღმოჩენილი უცნაური გემო - მარიკა დარჩიას ბლოგი
მიყვარს ზაფხული... ჩემი ახლანდელი ზაფხულები განსაკუთრებულად კარგია, მაგრამ ცოტა არეული... არეული რატომ?.. და აი, რატომ...

ჩამოდიან ჩემი მონატრებული შვილები და მათი პატარები ევროპა-ამერიკიდან და იწყება სხვადასხვა ენაზე სიყვარულის და ამბების გაზიარება...
ყველაზე მეტად ჟენეველების ფრანგული იჩაგრება... სხვას არა უშავს. ირევა ერთმანეთში ქართული, ინგლისური და რუსულიც. ეს ჟენეველები ორლოვები არიან და ამტვრევენ რაღაც რუსულს...

მე ზაფხულის 4 კვირა მეკუთვნის და ქართულია აქ - მთავარზე უმთავრესი. ვაკვირვებ, როგორც შემიძლია და რითიც... ყველაზე ადვილი აქაური გემოებია!
ამიტომაც ბუნებრივად აღფრთოვანებულები არიან - აქ ყველაფერს სხვა გემო აქვსო. ხილი მესმის, მაგრამ ამბობენ,  სტაფილოს და კარტოფილსაცო, არაჟანს და რძესაცო...

რა ვიცი, აბა?... ალბათ, მართლა ასეა...

სახლში, სადაც დიდი ოჯახია და მით უფრო, აგარაკზე, ყველაზე მომაბეზრებელი საჭმელზე ფიქრია... სადილზე რა გავაკეთოთ? ვახშამს რა ვუყოთ? ხვალ რა ვქნათ? ბავშვებს რა უყვართ? დიდებსაც ხომ უნდათ ჭამა... მოკლედ, ირევა ეს გემოები... თან, ყველაფერი აინტერესებს ჟენევიდან ჩამოსულ ანუშკას... უნდა ასწავლო და აუხსნა...

და ერთ საღამოს, აქ, კიკეთში დაჩაგრულ ფრანგულსაც გამოუჩნდა ქომაგი... იქნებ რაიმე ვითომ ფრანგულიო...რამე პიკანტური სალათიო, ცოტა მოტკბო, სხვანაირი გემოთიო, ხორცს რომ მოუხდესო - ისურვეს...

მე და ანუშკა საქმეს შევუდექით... დიდი არჩევანი, კიკეთში, ტყეში რომ ხარ, ნამდვილად არ არის...

გვქონდა კომბოსტო და სტაფილო... ბევრი გემრიელი ვაშლატამა და შავი ქლიავი... როგორც ანუშკამ თქვა, ასეთ სალათებს მაიონეზიც უნდა და ცოტა "სოურ კრიმიო" - მოკლედ, არაჟანი და მაიონეზიო... ეს უნდა გვეშოვნა... არც ეს არის პრობლემა კიკეთში, ვინმეს ექნება... ეს არის აქაური ხიბლი...


გუშინ ამოვიტანე, შემომაშველა ჩემმა დამ და სანამ ბოსტნეული, ხილეული დავჭერით, ისიც გაჩნდა... თან
როგორი აღმოჩნდა... უკვე გაერთიანებული... ამან ძალიან გაგვახალისა და კიდევ ერთხელ დაარწმუნა ეს პატარა გოგო, რომ აქ ყველაფერი სხვა გემოსია და სულ სხვანაირი...

უფროსები ცოტა ეჭვით კი გვიყურებდნენ, მაგრამ ჩვენ გავრისკეთ... ანუშკასაც ასე ვუთხარი, თუ ამდენ ენაზე ვლაპარაკობთ და ყველაფერიც გვესმის, ეს არეულობაც გამოგვივა-მეთქი... და გამოვიდა... ისეთი გემრიელი, როგორიც ჩვენი არეული ახლანდელი ზაფხულებია... ზუსტად ისეთი.
გააკეთეთ, არ ინანებთ, ისეთი სხვანაირი გემოა და ისე უხდება ხორცს...


P.S. ახსნა ხომ უნდოდა მაინც ამ ამბავს... ანუშკა ასე ითხოვს, ისედაც აწუხებს - აქ ფრანგული რა ცოტამ იცისო და ამიტომ მაიონეზის ფრანგულობით ცოტა გავუმაგრე პოზიციაც... მართალია, დასაწყისი მაინც ვერ იყო მისი მოსაწონი, მაგრამ...

მოკლედ, ამბავი ასეთია...

ესპანელების, კუნძულ მენორკის დედაქალაქი მაონი, ფრანგ ჰერცოგ რიშელიეს ჰქონდა დაპყრობილი. 1758 წელს მაონს ბრიტანელებმა ალყა შემოარტყეს, მალე ფრანგებს სანოვაგე შემოაკლდათ. მარტო კვერცხის და ზეითუნის ზეთის ამარა დარჩნენ და ამიტომაც მზარეულები ყოველდღე ომლეტს და სხვადასხვანაირ ტაფამწვარს აკეთებდნენ. ძალიან მობეზრდათ მეომრებს. რიშელიემ მზარეულს უბრძანა, რაიმე ახალი მოეფიქრებინა.

დიდი არჩევანი არც იყო... მზარეულმა კვერცხი და ზეთი ათქვიფა, ცოტა მარილიც დაუმატა და გამოვიდა რაღაც საკმაზი. მოეწონა რიშელიეს და ამ სოუსს ქალაქის საპატივცემულოდ "მაიონეზი" დაარქვა - ლეგენდა ასეთია...

მოკლედ, აქაც ბევრნი არიან. მართალს რაღას გაიგებ, მთავარია, მაიონეზი დაგვრჩა... თან ჩვენს კერძსაც მოუხდა ეს ისტორია... არეული და გამართლებული...
ეს შეერთებული ვაშლი და ატამი - ვაშლატამა და კიდევ ეს ნაზავი - მაიონეზი "სლობოდა არაჟნით" აღმოვაჩინეთ.

მარიკა დარჩია

sponsored by ContentRoom
კომენტარები (11)
სოგაია
ქალბატონი მარიკა ერთ-ერთი კოლორიტი ქართველი ქალბატონია და კომენტარების წერისას კორექტულები იყავით!!!!!!!!!!!!!
ლია
რაო, რა გვინდაო?
გვარცოფა
მაგას ალიოლი ქვია, და არის კატალანური... :-) მაიონეზი სულ სხვაა და სხვანაირად მზადდება იმ ალიოლის ნიორი მარილი და ლაიმის ცოტა ცვენი ემატება და უნდა ნელნელა ტქვიფო ტქვიფო ტქვიფო და მქე გამოვა ეგ ლეგენდა არა კვახი
ნინა
დაკვირვებული ვარ, მაიონეზი ,,სლობოდა" რასაც არ უნდა დავუმატო, ყველაფერს აგემრიელებს...
vaaa
ეს რა უქნიათ?
ბავშვის ფიზიკური განვითარება
წონა დაბადებისას :
გრ
სიმაღლე დაბადებისას :
სმ
თავის გარშემოწერილობა დაბადებისას :
სმ
თვე
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
პოპულარული საწებლის რეცეპტი, რომელიც 48 საათში 8000-ზე მეტმა ადამიანმა გააზიარა
15:23 / 13-10-2017
ჟურნალისტ ნინო კვაჭანტირაძის ”საფირმო” საწებლის რეცეპტი არნახულად პოპულარული გამოდგა და თავად რეცეპტის ავტორიც გაოგნებას ვერ მალავს.
ვაშლის ღვეზელი იოგურტით
11:42 / 10-10-2017
ეს რეცეპტი აუცილებლად უნდა მოამზადოთ შემოდგომაზე!
"10 ღვინო, რომელიც უნდა გასინჯო, სანამ ცოცხალი ხარ!" - შერჩევა დაიწყო
13:04 / 09-10-2017
დღეს აღარავინ დავობს, რომ ქართული ღვინო ევროპაში ერთ-ერთი უძველესი და ტრადიციულია. საოცარია მისი დაყენების წესიც.
5 ყველაზე სასარგებლო ხილი სექტემბერში
11:05 / 25-09-2017
ბუნების სეზონური საჩუქარი ყოველთვის უნდა გამოიყენოთ, პირველ რიგში კი, ბავშვის მენიუში აქტიურად უნდა ჩართოთ. რა თქმა უნდა, უფროსებისთვისაც ძალიან სასარგებლოა მათი მიღება.
7 პროდუქტი, რომლებზეც ალკოჰოლის დაყოლება არ შეიძლება
13:24 / 22-09-2017
შესაძლოა, გაოცდეთ, მაგრამ იმ პროდუქტებს შორის, რომლების ალკოჰოლზე დაყოლებას ექიმები არ გვირჩევენ, არის ჩვენთვის ჩვეული ხემსები. თუმცა, თუ პრობლემები არ გსურთ, უმჯობესია, დაუჯეროთ სპეციალისტებს.
აი, როგორი სამზარეულოები აქვთ ცნობილ ადამიანებს
17:26 / 18-09-2017
ჯიზელ ბუნდჰენიმსოფლიოში ყველაზე ცნობილი სუპერმოდელი უპირატესობას ქანთრის სტილს ანიჭებს. ხის ელემენტები მის სამზარეულოს განსაკუთრებულ სიმყუდროვეს სძენს.
სიმსივნის პროფილაქტიკისთვის კვირაში ორჯერ 6-6 ლებანი ნუში მიირთვით
16:37 / 18-09-2017
ჰარვარდის სამედიცინო სკოლის მეცნიერები გვირჩევენ, რეგულარულად მივირთვათ ნუში.
10 რამ, რაც KFC-ის შესახებ უნდა იცოდეთ
10:36 / 18-09-2017
კენტუკის შემწვარი ქათმის შესახებ თუ გსმენიათ რამე?
სასარგებლო ფასტ-ფუდი: 5 წასახემსებელი, რომელიც არ ვნებს თქვენს სხეულს
12:09 / 17-09-2017
სწორი კვება მხოლოდ საუზმე, სადილი და ვახშამი არაა. საკვები ჯანსაღი და სასარგებლო უნდა იყოს.
გამოკითხვა
რომელ მომსახურებას იყენებთ ყველაზე ხშირად ფასდაკლების საიტებზე?
არქივის კალენდარი
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
252627282930 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31