კიკეთში აღმოჩენილი უცნაური გემო - მარიკა დარჩიას ბლოგი
კიკეთში აღმოჩენილი უცნაური გემო - მარიკა დარჩიას ბლოგი
მიყვარს ზაფხული... ჩემი ახლანდელი ზაფხულები განსაკუთრებულად კარგია, მაგრამ ცოტა არეული... არეული რატომ?.. და აი, რატომ...

ჩამოდიან ჩემი მონატრებული შვილები და მათი პატარები ევროპა-ამერიკიდან და იწყება სხვადასხვა ენაზე სიყვარულის და ამბების გაზიარება...
ყველაზე მეტად ჟენეველების ფრანგული იჩაგრება... სხვას არა უშავს. ირევა ერთმანეთში ქართული, ინგლისური და რუსულიც. ეს ჟენეველები ორლოვები არიან და ამტვრევენ რაღაც რუსულს...

მე ზაფხულის 4 კვირა მეკუთვნის და ქართულია აქ - მთავარზე უმთავრესი. ვაკვირვებ, როგორც შემიძლია და რითიც... ყველაზე ადვილი აქაური გემოებია!
ამიტომაც ბუნებრივად აღფრთოვანებულები არიან - აქ ყველაფერს სხვა გემო აქვსო. ხილი მესმის, მაგრამ ამბობენ,  სტაფილოს და კარტოფილსაცო, არაჟანს და რძესაცო...

რა ვიცი, აბა?... ალბათ, მართლა ასეა...

სახლში, სადაც დიდი ოჯახია და მით უფრო, აგარაკზე, ყველაზე მომაბეზრებელი საჭმელზე ფიქრია... სადილზე რა გავაკეთოთ? ვახშამს რა ვუყოთ? ხვალ რა ვქნათ? ბავშვებს რა უყვართ? დიდებსაც ხომ უნდათ ჭამა... მოკლედ, ირევა ეს გემოები... თან, ყველაფერი აინტერესებს ჟენევიდან ჩამოსულ ანუშკას... უნდა ასწავლო და აუხსნა...

და ერთ საღამოს, აქ, კიკეთში დაჩაგრულ ფრანგულსაც გამოუჩნდა ქომაგი... იქნებ რაიმე ვითომ ფრანგულიო...რამე პიკანტური სალათიო, ცოტა მოტკბო, სხვანაირი გემოთიო, ხორცს რომ მოუხდესო - ისურვეს...

მე და ანუშკა საქმეს შევუდექით... დიდი არჩევანი, კიკეთში, ტყეში რომ ხარ, ნამდვილად არ არის...

გვქონდა კომბოსტო და სტაფილო... ბევრი გემრიელი ვაშლატამა და შავი ქლიავი... როგორც ანუშკამ თქვა, ასეთ სალათებს მაიონეზიც უნდა და ცოტა "სოურ კრიმიო" - მოკლედ, არაჟანი და მაიონეზიო... ეს უნდა გვეშოვნა... არც ეს არის პრობლემა კიკეთში, ვინმეს ექნება... ეს არის აქაური ხიბლი...


გუშინ ამოვიტანე, შემომაშველა ჩემმა დამ და სანამ ბოსტნეული, ხილეული დავჭერით, ისიც გაჩნდა... თან
You must have Flash Player installed in order to see this player.
როგორი აღმოჩნდა... უკვე გაერთიანებული... ამან ძალიან გაგვახალისა და კიდევ ერთხელ დაარწმუნა ეს პატარა გოგო, რომ აქ ყველაფერი სხვა გემოსია და სულ სხვანაირი...

უფროსები ცოტა ეჭვით კი გვიყურებდნენ, მაგრამ ჩვენ გავრისკეთ... ანუშკასაც ასე ვუთხარი, თუ ამდენ ენაზე ვლაპარაკობთ და ყველაფერიც გვესმის, ეს არეულობაც გამოგვივა-მეთქი... და გამოვიდა... ისეთი გემრიელი, როგორიც ჩვენი არეული ახლანდელი ზაფხულებია... ზუსტად ისეთი.
გააკეთეთ, არ ინანებთ, ისეთი სხვანაირი გემოა და ისე უხდება ხორცს...


P.S. ახსნა ხომ უნდოდა მაინც ამ ამბავს... ანუშკა ასე ითხოვს, ისედაც აწუხებს - აქ ფრანგული რა ცოტამ იცისო და ამიტომ მაიონეზის ფრანგულობით ცოტა გავუმაგრე პოზიციაც... მართალია, დასაწყისი მაინც ვერ იყო მისი მოსაწონი, მაგრამ...

მოკლედ, ამბავი ასეთია...

ესპანელების, კუნძულ მენორკის დედაქალაქი მაონი, ფრანგ ჰერცოგ რიშელიეს ჰქონდა დაპყრობილი. 1758 წელს მაონს ბრიტანელებმა ალყა შემოარტყეს, მალე ფრანგებს სანოვაგე შემოაკლდათ. მარტო კვერცხის და ზეითუნის ზეთის ამარა დარჩნენ და ამიტომაც მზარეულები ყოველდღე ომლეტს და სხვადასხვანაირ ტაფამწვარს აკეთებდნენ. ძალიან მობეზრდათ მეომრებს. რიშელიემ მზარეულს უბრძანა, რაიმე ახალი მოეფიქრებინა.

დიდი არჩევანი არც იყო... მზარეულმა კვერცხი და ზეთი ათქვიფა, ცოტა მარილიც დაუმატა და გამოვიდა რაღაც საკმაზი. მოეწონა რიშელიეს და ამ სოუსს ქალაქის საპატივცემულოდ "მაიონეზი" დაარქვა - ლეგენდა ასეთია...

მოკლედ, აქაც ბევრნი არიან. მართალს რაღას გაიგებ, მთავარია, მაიონეზი დაგვრჩა... თან ჩვენს კერძსაც მოუხდა ეს ისტორია... არეული და გამართლებული...
ეს შეერთებული ვაშლი და ატამი - ვაშლატამა და კიდევ ეს ნაზავი - მაიონეზი "სლობოდა არაჟნით" აღმოვაჩინეთ.

მარიკა დარჩია

sponsored by ContentRoom
კომენტარები (3)
ტოტო
ხოო...
33
ვპრანჭაობთ?????????
nana
ეს რა იყ0ჰა
ბავშვის ფიზიკური განვითარება
წონა დაბადებისას :
გრ
სიმაღლე დაბადებისას :
სმ
თავის გარშემოწერილობა დაბადებისას :
სმ
თვე
ვიდეო სიახლეები
ამ კატეგორიების სხვა სიახლეები
რატომ უნდა ვჭამოთ ძვლის ბულიონი - მოერიდეთ ჰორმონებსა და ანტიბიოტიკებს
16:59 / 14-08-2017
ძვლის ბულიონი ამაღლებს იმუნიტეტს, იცავს ნაწლავებს სხვადასხვა პრობლემისაგან, ებრძვის ალერგიას და საკვების აუთვისებლობას.
როგორ შევინახოთ სანთლის მეშვეობით საზამთრო ცოცხლად ახალ წლამდე
13:00 / 14-08-2017
ალბათ, ცოტა ადამიანი თუ მოიძებნება, ვისაც საზამთრო არ უყვარს. ზოგიერთ აღმოსავლურ ქვეყანაში იმდენად უყვართ ეს ხილი, რომ საშობაოდაც ინახავენ.
არადა, როგორ მინდოდა რაიმე გემრიელი! 10 შემთხვევა, როცა ადამიანებმა ვერ გამოიცნეს საჭმელი
11:30 / 08-08-2017
არსებობს ასეთი გამონათქვამი: "თუ ყველს ბევრი ხვრელი აქვს, ის გემრიელი იქნება. თუ მხოლოდ ერთი აქვს, ის გემრიელი გუშინ იყო" .
რომელი ქვაბი უფრო გამძლეა და პრაქტიკული - წარმოგიდგენთ 6 სახის ქვაბის ღირსებებს და ნაკლოვანებებს
17:35 / 01-08-2017
ხარისხიანი ქვაბის გარეშე ჯანსაღი კერძი ვერ მომზადდება. თანამედროვე მწარმოებლები ქვაბების ფართო ასორტიმენტს გვთავაზობენ - ყველაზე უარესიდან საუკეთესომდე. მთავარია, ვიცოდეთ, რომელი მასალისგან დამზადებული ქვაბია უფრო უსაფრთხო და პრაქტიკული.
ახალი, სწრაფი და გემრიელი რეცეპტები შენთვის და მისთვის: როცა გინდა, საყვარელ ადამიანებს ასიამოვნო
12:10 / 10-07-2017
მამაკაცებს გამორჩეულად უყვართ სოსისები, სარდელები, შაშხი, შებოლილი ძეხვეული და მათგან მომზადებული გემრიელი კერძები.
როგორ გავაქროთ თევზისა და ხახვის სუნი (+ 20 რჩევა ბებოს სკივრიდან)
12:11 / 07-07-2017
1. ქილაში ფენა-ფენად ჩააწყვეთ ვარდის, შროშანის ან სხვა სურნელოვანი ყვავილის ფურცლები, ზემოდან მოაყარეთ წმინდად დაფქული მარილი, კვლავ ჩააწყვეთ ფურცლების ფენა და ისევ მოაყარეთ მარილი.
რა ვჭამოთ ზაფხულში და რით ჩავანაცვლოთ ცხელი, ხორციანი სადილები
13:04 / 05-07-2017
ზაფხული უკვე აქტიურ ფაზაში შევიდა. ახლა ის დროა, როცა მხოლოდ დასვენება, აუზში ნებივრობა და გამაგრილებელი სასმელები გინდება, რადგან სიცხეში არც უწინდებური მადა გაქვს და აღარც საჭმელების კეთების უნარი შეგწევს.
საზამთროს სიმწიფის განსაზღვრა უკვე მობილურითაცაა შესაძლებელი
13:39 / 30-06-2017
იმისათვის, რომ საზამთროს ყიდვა ლატარიის თამაშს არ დავამსგავსოთ, იღბალს არ მივენდოთ და არჩევანში არ შევცდეთ, საჭიროა რამოდენიმე მარტივი ხრიკის შესწავლა, რომელიც დაგეხმარებათ გემრიელი, ნატურალური და საღი საზამთროს შერჩევაში.
მარწყვი მალე ფუჭდება... ექსპერტი ფერმერი გვირჩევს, როგორ შევინახოთ ის 1 კვირა!
12:21 / 27-06-2017
მარწყვი უამრავ სასარგებლო ვიტამინსა და მიკროელემენტს შეიცავს. აუმჯობესებს იმუნიტეტს, სასარგებლოა გულ-სისხლძარღვოვანი სისტემისთვის.
საყინულეში შენახული ზაფხული
11:26 / 19-06-2017
ყველა ქალბატონმა კარგად იცის, რა პრაქტიკული და სასარგებლოა ზამთრისთვის გაყინული ხილი თუ ბოსტნეული. ზამთრის მარაგისთვის ასე შენახული პროდუქტების შედარებაც კი არ შეიძლება ე.წ. კონსერვებთან და იმ "საოცარ "და "მადისაღმძვრელ" ხილთან თუ ბოსტნეულთან, რომელთაც ზამთრის პერიოდში მარკეტებსა თუ ჰიპერმარკეტებში გვთავაზობენ.
გამოკითხვა
რომელ მომსახურებას იყენებთ ყველაზე ხშირად ფასდაკლების საიტებზე?
არქივის კალენდარი
ორ სა ოთ ხუ პა შა კვ
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31